BLAGO NJIMA: Austrijanci će uštedeti na grejanju i do 450 evra!
Foto: Getty Images

Padaju cene

BLAGO NJIMA: Austrijanci će uštedeti na grejanju i do 450 evra!

Austrija -
Osim popusta na božićne poklone i jeftinije gorivo, zahvaljujući relativno blagoj zimi građani će ove godine značajno uštedeti i na grejanju

BEČ - Austrijsko stanovništvo ove godine može da se raduje sniženju cena u raznim oblastima. Osim popusta na božićne poklone i jeftinije gorivo, zahvaljujući relativno blagoj zimi građani će uštedeti i na grejanju.

„U zavisnosti od vremenskih uslova i potrošnje energenata za grejanje je moguće uštedeti i do 30 odsto“, objasnio je ekspert Martin Graf, šef službe E-Control, koja kontroliše potrošnju struje i gasa u Austriji.

Račun za grejanje u Austriji u proseku iznosi 908 evra – što znači da će prosečni građanin uštedeti više od 300 evra! Za potrošače koji se greju na gas računi su još niži.

„Prelaskom na jeftinije gasno grejanje domaćinstvo može uštedeti čak 450 evra“, smatra Graf.

Dramatično je pala i cena nafte, pa vozače u Austriji na pumpama očekuju cene iz 2011. godine. Cene dizela su trenutno za šest odsto niže nego u istom periodu protekle godine. Budući da austrijski vozači u toku jedne godine sipaju gorivo u vrednosti od 1.136 evra, to znači da će svaki vozač u proseku uštedeti oko 70 evra.

Prve tri subote u decembru su širom zemlje rezervisane za božićne nabavke. Prodavnice ovim danima zabeležavaju basnoslovne profite i obrću ogroman novac, što doprinosi pozitivnom razvoju u austrijskoj privredi. Prodavnice širom zemlje već sada počinju da spuštaju cene, kako bi privukle što više kupaca. Popusti do 50 odsto već počinju da važe, pre svega na nameštaj, odeću i elektronske uređaje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track