ALARMANTNO: Svaka peta žena u Austriji žrtva je nasilja!
Foto: Printscreen Vienna.at

konferencija evropske feminističke mreže WAVE

ALARMANTNO: Svaka peta žena u Austriji žrtva je nasilja!

Austrija -
Statistike pokazuju da je svaka treća žena u Evropi, to jesta svaka peta žena u Austriji, žrtva fizičkog ili seksualnog nasilja

BEČ - Danas je otvorena trodnevna konferencija evropske feminističke mreže WAVE (Žene protiv nasilja). Svečanom otvaranju u Gradskoj kući prisustvovali su i republički ministar za socijalna pitanja Rudolf Hundstorfer (SPÖ), republička ministarka za pitanja žena Gabrijele Hajniš-Hosek (Gabriele Heinisch-Hosek, SPÖ), zamenica predsednika Evropskog parlamenta, Ulrike Lunacek (Grüne), kao i bečka ministarka za pitanja žena, Sandra Frauenberger (SPÖ).

Statistike pokazuju da je svaka treća žena u Evropi, to jesta svaka peta žena u Austriji, žrtva fizičkog ili seksualnog nasilja. Lunacek i Frauenberger su u svojim govorima skrenule pažnju na ovaj rastući problem. Nasilje nad ženama unutar Evropske unije na godišnjem nivou prouzrokuje direktne i indirektne troškove u visini od 226 milijardi evra, objasnila je Ulrike Lunacek, pozivajući se na studiju britanskih sociologa Silvije Valby i Filipe Oliv.

Budući da su zakonski propisi za prevenciju nasilja i pomoć žrtvama različiti u zemljama članicama Evropske unije, Lunacek smatra da je neophodno stvaranje sveobuhvatnog zakonskog okvira. Feministička mreža WAVE nastala je pre dvadeset godina, na inicijativu Austrije i pet drugih zemalja.

U okviru ove mreže radi 107 organizacija za zaštitu ljudskih prava i prava žrtava iz 46 zemalja. Na ovogodišnjoj konferenciji učestvuje ukupno 300 predstavnika različitih organizacija i sigurnih kuća, koji će raspravljati o budućim perspektivama prevencije nasilja nad ženama i decom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track