ZAŠTITA OD KRAĐA: Banke zaključavaju kartice Austrijancima!
Foto: Radiosarajevo.ba

Doskočili lopovima

ZAŠTITA OD KRAĐA: Banke zaključavaju kartice Austrijancima!

Austrija -
Austrijanci koji planiraju da putuju na azijski, afrički ili američki kontinent, moraće od 1. januara da podnesu zahtev za otključavanje kartica

BEČ - Od 1. januara, u zavisnosti od banke, austrijskim građanima će u inostranstvu biti zaključane platne kartice. Klijenti austrijskih banki će novac moći da podižu samo u Evropi i SAD, a ko planira putovanje na azijski, afrički ili američki kontinent, moraće da podnese poseban zahtev za otključavanje kartice.

Austrijske banke su se na ovaj potez odlučile kako bi svoje klijente zaštitile od potencijalnih prevaranata i lopova.U poslednje vreme drastično je porastao broj slučajeva takozvanog „skiminga“(engl. skimming). Skiming je posebna vrsta prevare u okviru koje bande putem manipulisanih automata za novac kopiraju magnetne trake platnih kartica i dobijaju pristup PIN kodu.

Zatim te podatke kopiraju na prazne kartice (bez čipa!), kojima onda podižu novac sa računa. Ova vrsta prevare ne funkcioniše u Evropi i SAD, budući da u ovim zemljama platne kartice moraju da imaju ugrađeni čip kako bi osoba mogla da podigne novac na automatu. U zemljama Afrike, Azije i Južne Amerike, na primer, čip nije neophodan, pa je krađa podataka lakša, a novac dostupniji.

Klijenti austrijskih banki koji planiraju put u daleke zemlje moći će da otključaju svoje kartice na period od 30 do 90 dana. Banke preporučuju otključavanje kartice na što kraće periode, a ukoliko klijent pred put slučajno zaboravi da podnese ovaj zahtev, ništa nije izgubljeno. Otključavanje kartice biće moguće obaviti putem interneta ili telefonskim pozivom iz inostranstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track