ČUVAJTE SE LOPOVA ZA PRAZNIKE: Evo kao da vas ne odžepare!

Pojačane kontrole na vašarima

ČUVAJTE SE LOPOVA ZA PRAZNIKE: Evo kao da vas ne odžepare!

Austrija -
Na božićnom vašaru u Salcburga, u džeparenju su uhvaćena dva rumunska prosjaka (15, 18), koja nisu znala da ih prati policajac u civilu, poreklom Rumun, sluša kako planiraju krađu

BEČ - U vreme božićnih vašara u Austriji raste broj džeparenja. Zbog toga su pojačane policijske kontrole na svim marketima.Osim stotina hiljada Austrijanaca i turista božićne vašare posećuju i hiljade prosjaka i džeparoša. Rezultati višemesečnih istraga salcburške policije, jedine koja ima specijalnu grupu za suzbijanje prosjačke mafije, pokazuju da prosjaci ne prezaju ni od krađa ukoliko posao ne ide kako su se nadali.

U bečkoj policiji smo saznali da se policijski službenici na bečkim vašarima patroliraju u uniformama, ali i u civilu, kako ne bi pobudili sumnju. Iako se i u glavnom gradu radi na prevenciji ove vrste kriminala, Beč još uvek nije uveo specijalnu jedinicu, poput one u Salcburgu.

Kurir prenosi i nekoliko saveta policije kako da sprečite lopove da vas pokradu

- Postarajte se da Vam je tašna uvek zakopčana i nikada je ne ostavljajte bez nadzora.

- Ukoliko nosite ranac, postarajte se da ga ili nosite spreda, ili ga rukom pribijete uz telo.

- Tašne sa rajsferšlusom uvek nosite tako da Vam zatvoreni rajsferšlus bude napred.

- Nosite samo onoliko novca koliko Vam zaista treba i ne prebrojavajte ga u javnosti.

- Novac, ključeve i mobilni telefon nosite što bliže telu i po mogućnosti u različitim džepovima.

- Pojačan oprez neophodan je u gužvama, na primer ispred štanda sa punčem.

- Obavezno proverite da li su Vam ključevi i novčanik tu ukoliko neko slučajno naleti na Vas ili Vam nešto na kratko skrene pažnju.

Džeparoši najlakše
Džeparoši najlakše

Na božićnom vašaru u starom delu Salcburga, u džeparenju su uhvaćena dva rumunska prosjaka (15, 18). Ono što mladići nisu znali jeste da ih prati pripadnik policijskih snaga u civilu, inače poreklom Rumun, isluša kako planiraju krađu i beg.

„Bežimo sad, uzeo sam ogrlicu!“, rekao je mlađi lopov.

Salcburškim policijskim snagama odnedavno podršku u borbi protiv prosjačke mafije pomoć pruža i rumunska policija. Iako bečka policija nema saradnju sa inostranstvom, ciljano se traže službenici stranog porekla.

Prosjačka hijerarhijaVišenedeljna istraga salcburške specijalne jedinice za suzbijanje prosjačkog kriminala i jedne privatne bezbednosne firme po nalogu štajerskog FPÖ uspela je da sazna kako funkcionišu i na koji način su organizovane prosjačke bande. Postoji "sedmospratna hijerarhija" poslova.1) Šefovi se drže u pozadini i rukovode kriminalnim poslovima.2) Delioci mesta pokazuju prosjacima na kom će mestu tog dana raditi.3) Vozač minibusom prosjake odvozi do radnog mesta, odakle ih, po završetku radnog dana, ponovo vraća kući.4) Prosjaci koji prose uvek na istom mestu.5) Mobilni prosjaci koji lažiraju invaliditet i koriste prekratke štake kako bi se, zahvaljujući jakoj povijenosti, invaliditet činio gorim.6) Potrčko koji upozorava prosjake na dolazak policije i osigurava komunikaciju i povezanost unutar grupe.7) Uterivač koji nekoliko puta dnevno odnosi sakupljeni novac

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track