ŠTRAJK U LUFTHANZI: Danas za Beč 14, a sutra samo 6 letova!
Foto: REUTERS

Prizemljeni

ŠTRAJK U LUFTHANZI: Danas za Beč 14, a sutra samo 6 letova!

Austrija -
Piloti i uprava spore se oko uslova odlaska u prevremenu penziju s 55 godina, pošto aviokompanija želi da im ukine nadoknadu u tom slučaju

BERLIN - Unija sindikata nemačkih pilota pozvala je danas i sutra na novi štrajk pilota aviokompanije Lufthanza zbog spora o starosnoj granici za odlazak u penziju.

Štrajk počinje danas u podne i završiće se sutra u ponoć. Biće otkazano nekoliko stotina letova na kratkim i letovima srednje dužine, a sutra neće leteti ni teretni avioni. Štrajk se neće odnositi na Džermanvings, niskotarifnu filijalu Lufthanze, pa će njeni avioni, između ostalog, povezivati i Beč sa nemačkim aerodromima.

Danas će na relaciji između Beča i Frankfurta i Beča i Minhena umesto 22, biti 14 letova, a sutra će veze Beča sa nemačkim tranzitnim aerodromima biti još slabije - samo 6 letova će biti obavljeno.

Uprava Luftahnze ocenila je štrajk kao "nesrazmernu meru" i pozvala pilote na nastavak pregovora. To je deseti štrajk pilota najveće evropske aviokompanije od aprila ove godine. Piloti i uprava spore se oko uslova odlaska u prevremenu penziju s 55 godina, pošto aviokompanija želi da im ukine nadoknadu u tom slučaju.

Do sada su prevremeno penzionisani piloti do 65 godine, kada je vreme za redovni odlazak u penziju, dobijali 60 odsto plate. Lufthanza se bori sa oštrom konkurencijom evropskih niskobudžetskih avioprevoznika i velikih aviokompanija iz arapskih zemalja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track