KORUPCIJA: Austrija za tri mesta bolja nego prošle godine
Foto: Thinkstock

Transparensi internešnal

KORUPCIJA: Austrija za tri mesta bolja nego prošle godine

Austrija -
Najkorumpiranije članice EU su Grčka, Italija, Bugarska i Rumunija, a zatim Hrvatska, koja je 61. mestu

BEČ - Austrija je uspela da preokrene trend iz poslednjih godina i da za tri mesta poboljša poziciju na rang-listi najmanje korumpiranih država sveta, koju je objavio Transparensi internešnal. Ove godine Austrija je 23. na listi, dok je prošle godine bila na 26. mestu i to je bilo najslabije mesto od 1995.

Sportski rečeno, Austrija se sad bori za vrh sredine tabele, ali je još uvek daleko od najmanje korumpiranih država sveta. Najviše se kotirala 2006. kada je bila na 10. mestu. Na početku ove decenije je pala, nalazila se oko 16. mesta.

Sve do lani imidž po pitanju korupcije su joj srozavale brojne afere iz 2000-2007, iz perioda narodnjačko-slobodarske savezne vlade (ÖVP-FPÖ) odnosno kada su saveznu vladu činili ÖVP i BZÖ (Hajderov Savez za budućnost Austrije).

A onda je još došao i ogroman skandal sa bankom Hipo (Hypo Alpe Adria). Od svih 28 članica EU, Austrija sad važi za desetu najmanje korumpiranu državu. Nalazi se iza Danske, Finske, Švedske, Holandije, Luksemburga, Nemačke, Velike Britanije, Belgije i Irske.

Najkorumpiranije članice EU su Grčka, Italija, Bugarska i Rumunija (dele 69. mesto na svetskoj lestvici), a zatim Hrvatska, koja je 61. mestu. Najimunijima na korupciju na svetu se još uvek smatraju Danska pa Novi Zeland. Suprotno njima, najkorumpiranije države su Severna Koreja i Somalija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track