ZABRINJAVAJUĆE: Neonacisti ispisali pozdrav Hitleru na zgradama po Salcburgu!
Foto: Arhiva SPÖ

Opasne poruke

ZABRINJAVAJUĆE: Neonacisti ispisali pozdrav Hitleru na zgradama po Salcburgu!

Austrija -
Ispisivanje nacističkih grafita je još jedan u nizu napada vandala koji su nedavno oštetili spomenik žrtvama Drugog svetskog rata kao i više spomenika prognanim Jevrejima

SALCBURG - Na zgradama stranke Zelenih i Socijaldemokratske partije Austrije (SPÖ) neonacisti su ponovo ispisanli grafit H8, što predstavlja nacistički pozdrav "Hajl Hitler".

Neonacisti su tokom vikenda najpre išarali vrata stranačkih prostorija Zelenih i sprejem ispisali kod „88“ . Osmica, kao osmo slovo alfabeta, simbolizuje slovo H i time skrivenu šifru „Hajl Hitler“, koji su nacisti koristili kao pozdrav Adolfu Hitleru.

Par dana kasnije auto lakom su na zidove prostorije socijaldemokrata, ispisali „H8“ i tako je po peti put uništili fasadu zgrade ove partije. Ovo je još jedan u nizu napada vandala koji su nedavno oštetili spomenik žrtvama Drugog svetskog rata kao i više manjih spomenika koji odaju počast prognanim Jevrejima.

"Za ovaj prekršaj počinioci mogu biti osuđeni na kaznu do 10 godina zatvora, objašnjava Mihael Vaner (Michael Wanner), predsednik Socijaldemokratske partije u Salcburgu.

Zeleni odavno traže osnivanje specijalne komisije koja će se baviti pitanjima pojačanog neonacizma u Mocartovom gradu, međutim policija smatra da je to nepotrebno s obzirom da već postoji odeljenje za ekstremizam u pokrajinskom magistratu.S. V.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track