VANREDNO STANJE: Deo Austrije potpuno okovan ledom, vojska krči put do zarobljenih građana!
Foto: Bundescheer

Nezapamćeno nevreme

VANREDNO STANJE: Deo Austrije potpuno okovan ledom, vojska krči put do zarobljenih građana!

Austrija -
Vatrogasci dopremaju hranu u zaleđena naselja. Biće još gore, jer se očekuju novi vetrovi, kaže Friderike Rajzmiler, gradonačelnica mesta Forhenštajn-Rozalija

BEČ - U delu austrijske pokrajine Donja Austrija proglašeno je vanredno stanje zbog ledene kiše i jakog vetra koji su od sveta odsekli čitava naselja, a u pokrajini Bugenland vojska je poslala oklopno vozilo da raščišćava stabla koja su se, okovana ledom, polomila i popadala na puteve i zakrčila put do naselja. Stanovnici tih mesta su bukvalno zarobljeni u ledu i vatrogasci im dopremaju hranu.

U istočnom delu Austrije veliki broj stabala je od leda popucao i pao na puteve, pa je skoro 40 saobraćajnica delimično ili potpuno zatvoreno. Koliko je situacija teška najbolje opisuje izjava jednog vatrogasca koji je rekao da stabla više ne mogu da izdrže teret leda i da se poput drvca šibica lome i padaju.

U sedam mesta opštine Krems u Donjoj Austriji, proglašeno je vanredno stanje usled vremenske katastrofe. Vatrogasne ekipe ovih regiona gotovo i da nemaju vremena za predah. Samo u ovom delu Austrije u poslednih pet dana obavili su oko 1.000 intervencija.

Foto: ORF
Foto: ORF

Sve je teža situacija i umestu Forhenštajn-Rozalija (Forchenstein-Rosalia) u Burgenlandu. Tamo je od leda toliko stabala popadalo da čak ni vatrogasci nisu mogli da priđu gradiću. Zbog toga je u ovo mesto poslato vojno oklopno vozilo. U međuvremenu vatrogasci dopremaju namirnice zarobljenim građanima.

Za to vreme, najavljuje se pogoršanje situacije.

"Biće još gore, jer se očekuju novi vetrovi“, izjavila je Friderike Rajzmiler (Friederike Reismüller), gradonačelnica ovog gradića. Ona kaže da je veliki broj stanovnika uspeo da se evakuiše iz grada i pronađe sklonište kod svojih rođaka. Rajzmilerova naglašava da je još oko 80 stanovnika zarobljeno u svojim kućama i apeluje na njih da ne izlaze iz svojih domova zbog sopstvene sigurnosti.

"Visoki zid“ (Hohe Wand), jedna od najpoznatijih planinarsko-izletničkih gora u Donjoj Austriji, južno od Beča, od juče poslepodne je zatvorena za posetioce.

Foto: ORF
Foto: ORF

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track