POSLODAVCE BAŠ BRIGA: Ovo su najteži poslovi u Austriji!
Foto: Beta/Mile Gvozdenović

Radnička komora Austrije

POSLODAVCE BAŠ BRIGA: Ovo su najteži poslovi u Austriji!

Austrija -
Najviše zdravstvenih problema imaju zaposleni u restoranima, radnici u fabrikama, profesionalni šoferi, građevinski radnici, ali i medicinsko osoblje

BEČ - Radnička komora Austrije (AK) izradila je studiju koja pokazuje koji poslovi izazivaju najviše, kako fizičkih, tako i psihičkih posledica kod zaposlenih. Ovom studijom je utvrđeno da najviše zdravstvenih problema imaju zaposleni u restoranima, radnici u fabrikama, profesionalni vozači, građevinski radnici, ali i medicinsko osoblje.

Najčešće pritužbe radnici navedenih zanimanja imaju na bolove u leđima. Čak 59 odsto zaposlenih u fabrikama i čak 70 odsto građevinaca trpi ovu vrstu bolova. Studijom je ustanovljeno da se oko 70 odsto radnika koji obavljaju teške fizičke poslove, takođe nalazi i pod velikim psihičkim opterećenjem.

Radnička komora zbog svega toga kritikuje izostanak zdravstvenih mera za radnike ovih "najtežih“ branši, izuzev kod medicinskog osoblja. Naime, studijom je ustanovljeno da kod više od dve trećine kuvara, profesionalnih vozača, radnika u fabrikama i građevinaca poslodavci ne obraćaju pažnju na zdravlje svojih zaposlenih.

Kada su ostale branše u pitanju, studija je pokazala da se šefovi i poslovođe, kancelarijski službenici, knjigovođe, prodavci i vaspitačice u dečijim vrtićima nalaze pod najmanjim opterećenjem. Pa opet, tokom rada i kod njih često dolazi do zamora, najviše kod šefova i poslovođa (55 odsto), i bolova u leđima, od kojih najviše pate vaspitačice u vrtićima (70 odsto).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track