IMAJU OPRAVDANJE: Evo zašto je Austrija i dalje veliki zagađivač vazduha!
Foto: Shuter

UN konferencija o klimi

IMAJU OPRAVDANJE: Evo zašto je Austrija i dalje veliki zagađivač vazduha!

Austrija -
Republički kancelar Verner Fajman je ovaj fenomen više puta nazvao “profitabilnim biznisom“, koji ne želi da izgubi

LIMA/BEČ - Učesnici 20. UN konferencije o klimatskim promenama ocenili su da Austrija nije smanjila emisiju ugljen-dioksida ni za jedan jedini gram! U okviru jučerašnje procene analizirana su dosadašnja smanjenja emisije štetnih gasova, kao i ciljevi koje su pojedinačne zemlje sebi zadale za naredni period. Što se Austrije tiče, ustanovljeno je da nije ispunila ciljeve sporazuma iz Kjota i da će smanjenje emisije štetnih gasova do 2020. godine biti premalo.

Austrijska delegacija je objasnila da razloge za neispunjavanje ciljeva iz Kjota treba tražiti u takozvanom“gorivskom turizmu” (Tanktourismus), u okviru koga vozači iz komšijskih zemalja dolaze u pogranične austrijske oblasti kako bi napunili rezervoare po pristupačnijim cenama nego u svojoj zemlji.

Republički kancelar Verner Fajman (Werner Faymann, SPÖ) je ovaj fenomen više puta nazvao “profitabilnim biznisom“, koji ne želi da izgubi.

Portparolka Zelenih za pitanja životne sredine Kristijane Bruner (Grüne) kaže da bi onda republička vlada trebalo da preuzme odgovornost za emisiju štetnih gasova, koja se na ovaj način povećava.

"Kriviti "gorivski turizam“ kao razlog neispunjavanja dogovorenih ciljeva nije validan argument, budući da on u Austriji postoji već decenijama", kaže Bruner.

Austrija je 1990. godine emitovala 78 miliona tona ugljen-dioksida, a 2005. godine ova količina je porasla na 82 miliona.

“Do 2020. godine Austrija će uspeti da smanji emisiju ovog štetnog gasa na 78 miliona tona i to samo ako se sada uvedu dodatne mere, mada ni to nije optimalan rezultat”, rekla je Bruner.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja