POLITIČARI SE SROZALI: Austrijanci veruju još samo predsedniku Fišeru!
Foto: Fonet/AP

Građani rekli šta misle

POLITIČARI SE SROZALI: Austrijanci veruju još samo predsedniku Fišeru!

Austrija -
Na austrijsku javnost je očigledno delovao izveštaj vladine komisije o Hipo banci, u kome stoji da do debakla banke i milijardi evra gubitaka ne bi došlo da nisu zakazali upravo austrijska politika i državne institucije

BEČ - Poverenje u vladajuće političare u Austriji ponovo je splasnulo. Ovo je glavna poruka najnovijeg "Indeksa poverenja" koji za austrijsku nacionalnu novinsku agenciju APA izrađuje Austrijsko društvo za marketing (OGM).

Na austrijsku javnost je očigledno delovao izveštaj vladine komisije o Hipo (Hypo Alpe-Adria). Autori ovog izveštaja su zaključili da do debakla ove banke i milijardi evra gubitaka, koje sada mora da pokriva austrijska država, ne bi došlo da nisu zakazali upravo austrijska politika i državne institucije.

Velika većina vladajućih političara, osim predsednika Austrije Fišera (Heinz Fischer), gubi poverenje nacije, iako većina njih sa skandalom Hipo uopšte nema nikakve veze. Kancelar Verner Fajman Werner Faymann, SPÖ), nastavio je da gubi poverenje nakon što nije dobio niti 84 odsto glasova svojih partijskih drugova u reizboru za predsednika SPÖ, iako je bio jedini kandidat.

Gubi poverenje nacije... Kancelar Verner Fajman (Foto: Reuters)
Gubi poverenje nacije... Kancelar Verner Fajman (Foto: Reuters)

Rajnhold Miterlener (Reinhold Mitterlehner, ÖVP) je, nakon priličnog uzleta, počeo takođe da gubi poverenje nacije. Verovatno zato što se poslednjih nedelja naveliko zalaže za kasniji odlazak u penziju radno aktivnog stanovništva i brže izjednačavanje žena sa muškarcima u uslovima za penzionisanje.

Danas je vrlo mali broj vodećih austrijskih političara koji imaju pozitivan saldo na "Indeksu poverenja". Ovaj indikator se dobije kada se od broj odgovora "imam poverenje" oduzme broj onih koji kažu "nemam poverenje" u određenog političara.

Najviše novog poverenja je stekao šef NEOS-a Matijas Štrolc (Matthias Strolz). Zalaganje za legalizaciju marihuane mu nije dugoročno štetilo. Ipak, njegov saldo je još uvek negativan, kao i Štraheov (Heinz-Christian Strache, FPÖ).

Stiče nove simpatije... Matijas Štrolc, lider NEOS
Stiče nove simpatije... Matijas Štrolc, lider NEOS

Štrahe očigledno uspeva da Slobodarsku partiju izvuče iz kruga odgovornih za katastrofu Hipa, što nimalo ne odgovara realnosti. Štrahov "indeks poverenja“ je i dalje u minusu, ali danas nije mnogo lošiji od Fajmanovog.

Eva Glavišnig (Ewa Glavischnigg), šefica Zelenih, takođe je profitirala u debati oko Hipa. Zbog razlaza sa svojim šefom Frankom Štronahom (Frank Stronach), izlaska iz partije i navodnih finansijskih zahteva od Štronaha, drastičan pad poverenja doživela je Katrin Nahbaur (Katrin Nachbaur), šefica poslaničkog kluba Tima Štronah (Team Stronach) u austrijskom Saveznom parlamentu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track