OVAKO ĆE IZGLEDATI BEČ NA VODI: Do 2030. biće izgrađen Jezerski grad na 240 hektara!
Foto: Schreinerkastler

NAJVEĆI EVROPSKI PROJEKAT

OVAKO ĆE IZGLEDATI BEČ NA VODI: Do 2030. biće izgrađen Jezerski grad na 240 hektara!

Austrija -
U središtu ovog „grada budućnosti“ nalazi se jezero veličine 50.000 kvadrata sa parkom oko njega, a južno od jezera će tokom sledeće dve godine biti podignuto 2.600 stambenih jedinica

BEČ/BEOGRAD - Nedavno je u Beoradu predstavljen „Jezerski grad Aspern“ najveći projekat razvoja grada u Evropi. Ovo jedinstveno naselje u bečkom okrugu Donauštat (Donaustadt) na severoistoku grada prostiraće se na 240 hektara. U narednih nekoliko godina ono će postati novi deo grada Beča sa oko 20.000 stanovnika i isto toliko novih radnih mesta.

Jezerski grad Aspern jedan od najvećih regija u razvoju u Evropi. Istovremeno se grade putevi, ulice, parkovi, stambene zgrade, poslovni prostor kao i obrazovne institucije. Rukovodilac projekta za odnose sa javnošću, Nikolaus Zumer, kaže da na ovom trenutno najvećem gradilištu u Evropi radi čak 40 kranova i da je prva etapa pri kraju.

U središtu ovog „grada budućnosti“ nalazi se jezero veličine 50.000 m2 sa parkom oko njega. Južno od jezera će tokom sledeće dve godine biti podignuto 2.600 stambenih jedinica i 300 mesta u studentskom domu za skoro 6.000 budućih stanovnika. Stanovnici će u prve stambene zgrade moći da se usele već krajem ove godine.

I kranovi igraju balet... Gradilište u Donauštatu
I kranovi igraju balet... Gradilište u Donauštatu

Ples 40 kranova

Kako bi privukli što veću pažnju zainteresovanih za novo naselje i samim Bečlijama ukazali na veliku investiciju Grada, gradske vlasti austrijske prestonice su u februaru ove godine pripremile pravi spektakl - svetlosni i muzički vatromet. Posebno za tu priliku komponovanu muziku pratila je 30-minutna koreografija koju je izvelo 40 građevinskih kranova. Moderna svetlosna i projekciona tehnika stvorila je zadivljujuću scenu a publika je mogla da U okviru Jezerskog grada utone u jedan drugi svet.

Prvi stambeni kvart karakterišu velike zelene površine sa tri velika parka. Ovaj novi deo grada je od 5. oktobra 2013. godine povezan sa centrom Beča metro-linijom U2. Jezerski grad Aspern trebalo bi da bude završen 2030. godine, ističe Zumer.

Tehnološki centar „Aspern IQ” koji je nedavno otvoren proizvodi više energije, nego što troši. Nema ugrađena grejna tela, već na njegovim fasadama raste trska. Sagrađen je od ekološkog betona koji prouzrokuje 80 odsto manje emisije ugljen-dioksida i potpuno je bez PVC-a. Solarne fotonaponske ploče zauzimaju površinu od 1.300 kvadratnih metara i čine jedno od najvećih solarnih postrojenja na industrijskim nekretninama u Austriji. Na površini od 6.600 kvadratnih metara na raspolaganju su kancelarije, laboratorije i produkcijske prostorije za inovativna tehnički orjentisana preduzeća.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track