NE OČEKUJU PREVIŠE: Austrijanci pesimisti pred ulazak u 2015. godinu!
Foto: Vladimir Kozomara

Nisu entuzijasti

NE OČEKUJU PREVIŠE: Austrijanci pesimisti pred ulazak u 2015. godinu!

Austrija -
Pesimista je 50 odsto, a optimista 41 procenat, što je pet odsto manje nego ranijih godina, pokazalo najnovije istraživanje

BEČ - Austrijanci, pretežno, s pesimizmom dočekuju novu 2015. godinu, pokazuje istraživanje prema kojem je broj pesimista, u poređenju sa prethodnim godinama znatno porastao.

Pesimista je 50 odsto, a optimista 41 procenat, što je pet odsto manje nego ranijih godina, pokazuje tradicionalno istraživanje “Imas” inštituta povodom Nove godine.Prema tom istraživanju, 26 odsto Austrijanaca reklo je da je skeptično u vezi 2015, a 24 procenata da je veoma zabrinuto.

Pre svega, opšte loše ekonomske stanje, poskupljenja, ali i zabrinutost u vezi radnog mesta su razlozi za negativno raspoloženje pred predstojeću 2015. godinu.

Mlađi su i ove godine optimističniji od starijih, ali i maturanti i akademici su manje skeptični od onih koji su završili samo obavezno školovanje. U poređenju sa proteklih više od četiri decenije, od kada se sprovodi ovo istraživanje, ovogodišnje raspoloženje Austrijanaca je ispod proseka.

Najmanje optimista u Austriji je, prema istraživanjima bilo, 1982. godine, tako da ovogodišnji procenat od 41 odsto, nije najnegativniji. Godine 1982. bilo je svega 26 odsto građana koji su pozitivno gledali na novu godinu, a najviše optimista je bilo 1989, čak 62 procenata.

Za mnoge je ulazak u novu godinu i povod za promene. Svaki treći Austrijanac, pre svega žene i osobe do 50 godina, to jest sa višom školskom spremom, odlučio je da nešto promeni u svom životu iduće godine.

Na prvom mestu promena nalazi se zdravlje. Tako Austrijanci žele da se bave više sportom, zdravijim načinim života, ishrane i smanje kilažu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track