MINISTAR FINANSIJA ŠTITI BOGATE: Protiv sam uvođenja poreza na imovinu!
Foto: Printscreen Oe24.at

Svađa u vladajućoj koaliciji

MINISTAR FINANSIJA ŠTITI BOGATE: Protiv sam uvođenja poreza na imovinu!

Austrija -
Stavovi dve vladajuće stranke, Socijaldemokratske partije (SPÖ) i Narodne stranke (ÖVP), po pitanju poreske reforme potpuno su različiti

BEČ - Novi koncept poreske reforme u Austriji trebao bi da bude gotov najkasnije do 17. marta iduće godine. Međutim, stavovi dve vladajuće stranke, Socijaldemokratske partije (SPÖ) i Narodne stranke (ÖVP), potpuno su suprotni, piše austrijski portal oe24.

Ministar finansija Hans Jerg Šeling (Hans Jörg Schelling, ÖVP) međutim i dalje pokušava da umiri javnost.„Nema razloga za nervozu“, kaže Šeling, i naglasio da je i dalje protiv uvođenja poreza na imovinu.On je dodao da će se o tome kako naći novac za dopunu državno budžeta posle smanjenja poreza raspravljati tek na kraju svih razgovora. Upravo to pitanje je i glavni kamen spoticanja ovih koalicionih partnera.

Kancelar Austrije Verner Fajman (Werner Faymann, SPÖ) i njegova partija međuti promovišu novi model poreske reforme koju su osmislili Savezni sindikati i Radnička komora, a koja podrazumeva uvođenje poreza na imovinu i smanjivanje dažbina na rad.

Naime porezi i doprinosi na plate zaposlenih u Austriji su među najvećima u svetu.Međutim, vlada još nije objasnila kako namerava da nadoknadi rupu u budžetu koja će iznositi oko pet milijardi evra godišnje. Ako vlada smanji poreze i doprinose moraće da pronađenove izvore prihoda, ili znatno smanjiti svoje troškove, reformom državne uprave i drugim merama.

Prema planu, sledeće zasedanje ove političke radne grupe predviđeno je za sredinu januara. Tada će se raspravljati o temama među kojima postoji veća saglasnost ovih političkih partija, a jedno od njih je i borba protiv prevara. Nakon toga pregovori će se voditi svake subote.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track