AUSTRIJA NA KRAJU 2014.: Godinu obeležila prodaja Hipo banaka na Balkanu!
Foto: Reuter

ULAZE RASTEREĆENI U NOVU GODINU

AUSTRIJA NA KRAJU 2014.: Godinu obeležila prodaja Hipo banaka na Balkanu!

Austrija -
Država je od kada je preuzele banku u nju ubrizgala više milijardi evra, a ovo "bure bez dna" je predstavljalo ogroman teret za poreske obveznike sve dok nije prodata američkom fondu i EBRD

BEČ - Odlazeća 2014. obeležena je u Austriji neočekivanom ostavkom vicekancelara i ministra finansija Mihaela Špindelegera i konačnim rešenjem za Hipo Alpe Adria banke.Tokom čitave godine sudbina Hipo banke i troškovi njenog rešenje po poreske obveznike punili su medijske stupce. Sve do kraja ove godine bilo je neizvesno da li će država uspeti da proda njen jedini zdravi deo - mrežu na Balkanu.

Neposredno pred rimokatolički Božić konačno je potpisan sporazum sa američkim fondom I EBRD o prodaji mreže Hipo na Balkanu. Ostatak banke premešten je u društvo za razgrađivanje, čime će se ugasiti ova finansijska institucija. Država je, od preuzimanja banke, nakon što su nemački vlasnici odustali od vođenja Hipo, u ovu banku ubrizgala više milijardi evra, a činilo se da se radi o "buretu bez dna", koji će predstavljati ogroman teret po poreske obveznike.

Od 2009, kada je država preuzela banku, beleženi su stalni gubici koji su pokrivani iz budžeta. Troškovi nastali po poreske obveznike biće poznati najranije 2020, a prema najgorem scenariju mogli bi iznositi između 19 do 20 milijardi evra. Špindeleger, od kojeg se očekivalo da će rešiti pitanje Hipo banke, potpuno neočekivano, sredinom godine, podneo je ostavku. On je, zbog brojnih napada iz sopstvene Narodne stranke (ÖVP) odlučio da se povuče iz politike. Špindeleger je bio 15-ti lider ÖVP, a stranku je vodio od 2011.godine.

Ta odluka nije, kako su mnogi očekivali, oslabila ÖVP, već naprotiv, od manjeg koalicionog partnera u vladi napravila sve jaču političku snagu. Dolaskom Rajnholda Miterlenera na čelo ÖVP stranka je doživela preokret I prema svim istraživanjima sve je popularnija, I preti da preotme prvu poziciju I to u godini izbora u značajnim pokrajinama, kao što je Beč.

Zbog jačanja ÖVP proteklih meseci sve su glasnije glasine o raspisivanju prevremenih parlamentarnih izbora, posebno zbog poreske reforme oko koje Socijaldemokratska partija (SPÖ) i ÖVP ne mogu da se slože.Ovu godinu obeležile su i izmene, u vezi sa Austrijancima, u Briselu. Tako je Johanes Han, inače političar iz redova ÖVP, u novoj Evropskoj komisiji dobio resor za susedsku politiku, zadužen za širenje. Poslanik Zelenih Ulrike Lunaček izabrana je za potpedsednicu Evropskog parlamenta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track