PRVI PUT U ISTORIJI: Da li će ovo biti prva žena predsednik Austrije?

Šuška se

PRVI PUT U ISTORIJI: Da li će ovo biti prva žena predsednik Austrije?

Austrija -
Ona je od marta do decembra 2014. vodila državnu komisiju koja je istraživala o debaklu Hipo banke i preuzimanja ogromnih dugova ove banke od strane Republike Austrije

BEČ - Austrijanci će u 2016. godini opet birati predsednika države. To će biti novo lice, jer aktuelnom predsedniku Hajncu Fišeru (Heinz Fischer) ističe drugi šestogodišnji mandat, a prema ustavu Republike Austrije, jedna osoba ne može više od dva puta da bude predsednik države.

Poslednjih dana se kao jedan od mogućih kandidata za prvog čoveka u državi pominje Irmgard Gris (Irmgard Griss). Ova 68-godišnja pravnica, koja je u penziju otišla 2011. sa mesta predsednice Vrhovnog suda Austrije, postala je veoma popularna poslednjih nedelja, nakon što je završila posao kojim se reaktivirala.

Ona je od marta do decembra 2014. vodila državnu komisiju koja je istraživala o debaklu banke Hipo (Hypo Alpe Adria) i preuzimanja ogromnih dugova ove banke od strane Republike Austrije.

U konačnom izveštaju, komisija na čelu sa Grisovom nije ulepšavala stanje u državnom vrhu. Argumentovano i veoma oštro kritikovala je austrijski sistem vlasti i način donošenja državnih odluka. Zbog jasnog izražavanja i pokazane nezavisnosti delovanja, Grisova je postala veoma popularna i sve veći broj Austrijanaca smatra da bi upravo ona bila najbolja predsednica Austrije od 2016.

Grisova ne odbacuje mogućnost da postane prva žena predsednik države u Austriji. U intervjuu koji je objavljen u nedelju u Kronen Cajtungu, Grisova je rekla da bi mogla da razmisli o tome da prihvati kandidaturu. Njen preduslov je da se obe koalicione partije, Socijaldemokratska (SPÖ) i Narodna (ÖVP), slože da je podrže kao nezavisnog kandidata.

Kako sada izgleda, ovakav predlog nije verovatan i toga je Grisova svesna. Kada bi je podržali i i socijaldemokrate i narodnjaci, "to bi bilo ravno osmom svetskom čudu", izjavila je.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track