RAT ZBOG TIROLSKE SLANINE: Amerikanci preotimaju Austrijancima vodeći brend!
Foto: Handl Tyrol

Pozadina sporazuma EU i SAD

RAT ZBOG TIROLSKE SLANINE: Amerikanci preotimaju Austrijancima vodeći brend!

Austrija -
"Popuštanje ne dolazi u obzir. Naprotiv, mi moramo još povećati asortiman naših zaštićenih specijaliteta. Branićemo slaninu!", kaže austrijski ministar poljoprivrede Andre Ruprehter

BEČ - Tirol i čitavu Austriju razljutila je najava da bi se jedna od najpoznatijih austrijskih brendova, tirolska slanina i neki drugi specifični proizvodi sa zaštićenim poreklom iz ove zemlje, mogli žrtvovati da bi se potpisao TTIP, ugovor o slobodnoj trgovini i investicijama između EU i Sjedinjenih Američkih Država.

Ako bi EU popustila po ovom pitanju, onda bi se tirolska slanina i ostali geografski zaštićeni proizvodi iz Austrije i svih drugih država EU, mogli proizvoditi u SAD i izvoziti u Evropu. Ovo na prvi pogled izgleda paradoksalno, ali nekih sličnih primera odavno ima.

Ako EU potpiše trgovinski dogovor po američkoj želji, onda bi Amerikanci, ako hoće i imaju recepte, mogli da proizvode i izvoze u EU i ostale evropske brendove - tirolski sivi sir, forarlberški planinski sir, štajersko ulje od semenki tikve, kao i prekmursku šunku, slovenski med, krašku pancetu, škotsku govedinu, bavarsko pivo, švarcvaldsku šunku i više od 1.400 specijaliteta, koliko je trenutno geografski zaštićeno u EU.

Ovo je razbesnelo Austrijance, saveznog ministra poljoprivrede, ali i vodeće globalne ekološke organizacije poput Grinpisa.

Austrijski ministar poljoprivrede Andre Ruprehter (Andrä Rupprechter, ÖVP), najavljuje žestok otpor:

"Popuštanje ne dolazi u obzir. Naprotiv, mi moramo još povećati asortiman naših zaštićenih specijaliteta. Branićemo slaninu!".

Gnev Austrijanaca je pritom usmeren i prema prvim komšijama, Nemcima. Povod za ljutnju je došao iz Nemačke. Nemački savezni ministar poljoprivrede Kristijan Šmit (Christian Schmidt), je u intervjuu za najnovije izdanje nemačkog nedeljnika Špigl izjavio:

"Ako želimo iskoristiti šansu koja nam se pruža da trgujemo sa ogromnim američkim tržištem, onda ne možemo kao specijalitet štititi svaku kobasicu i svaki sir."

Foto: Handl Tyrol
Foto: Handl Tyrol

Tirolska slanina (Tiroler Speck) je jedan od nekoliko desetina austrijskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji, prema propisima EU, imaju zaštićeno geografsko poreklo. Ministar Šmit smatra da je tretiranje regionalnih specijaliteta u EU ionako previše birokratsko i da danas mnogi tradicionalni specijaliteti sa geografski zaštićenim imenom i drugim vrstama slične zaštite, zapravo sadrže mnoge sastojke koji uopšte nisu iz regije.

"Nije lako objasniti američkim trgovinskim partnerima da nam ne smeju izvoziti tirolsku slaninu i holandski sir gauda, kad mi sami nismo dosledni u njihovoj zaštiti", rekao je ministar Šmit.

Reagovao je i Grinpis.

"Ove izjave sve govore. Gospodina Šmita uošte nije briga za planinske poljoprivrednike i ekološke proizvođače hrane", kaže jedan od portparola Grinpisa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track