POD HITNO MORAJU DA JE UNIŠTE: Zatrovano 20.000 tona stočne hrane u Koruškoj!
Foto: Fonet AP

NOVI SKANDAL

POD HITNO MORAJU DA JE UNIŠTE: Zatrovano 20.000 tona stočne hrane u Koruškoj!

Austrija -
Moramo brzo da delujemo, kako bi smo što pre kontaminiranu stočnu hranu zamenili ispravnom, i omogućili dalju proizvodnju hrane za ljude, rekao je Kristijan Benger pokrajinski poljoprivredni ministar.

KLAGENFURT - Skandal oko zatrovanog koruškog mleka heksahlorbenzolom (HCB) iz dana u dan poprima sve veće razmere. Najnoviji rezultati analize pokazuju da će najmanje 20.000 tona stočne hrane na poljoprivrednim imanjuma u Geršictalu morati da bude uništeno.

Kontaminirana stočna hrana mora se transportovati na sigurno mesto a u tome će pomagati i austrijska vojska. Analizama je utvrđeno da je količina HCB u čak dve trećine uzoraka stočne hrane, uzetih sa poljoprivrednih imanja u Geršictalu, viša od maksimalno dozvoljene vrednosti. Zbog toga su nadležne vlasti odlučile da unište 20.000 tona stočne hrane. Slikovito rečeno to je oko 1.300 transportnih kamiona.

„Moramo brzo da delujemo, kako bi smo što pre kontaminiranu stočnu hranu zamenili ispravnom, i omogućili dalju proizvodnju hrane za ljude“, rekao je Kristijan Benger (Christian Benger), pokrajinski poljoprivredni ministar.

Zbog nevremena koje preti, moguće je da će biti zabranjen saobraćaj za kamione, pa je neophodno ovu akciju sprovesti što pre. Prema poslednjim informacijama prilikom utovara i transporta kontaminirane hrane pomoć bi trebala pružiti i austrijska vojska.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track