MOGU GDE IM JE VOLJA: Maloletne džihad neveste puštene na slobodu!

Državno tužilčaštvo ulaže žalbu

MOGU GDE IM JE VOLJA: Maloletne džihad neveste puštene na slobodu!

Austrija -
Sud je Čečenki (16) iz Salcburga i njenoj poznanici (17) Austrijanki bosanskog porekla iz Ensa vratio i pasoše, i više nisu pod policijskim nadzorom

BEČ - Dve maloletnice koje su u nedelju vraćene sa mađarsko-rumunske granice, i pritvorene u Salcburgu jer su krenule u džihad, juče su puštene na slobodu.

Sud je Čečenki (16) iz Salcburga sa statusom azilanta u Austriji, i njenoj poznanici (17) Austrijanki bosanskog porekla iz Ensa (Enns) vratio i pasoše, i više nisu pod policijskim nadzorom,. Iako sud nije podigao optužnicu za pokušaj pridruživanja terorističkoj organizaciji, očigledno procenivši da devojke nisu opasne, Državno tužilaštvo je uložilo žalbu na ovu sudsku odluku. Odluka suda u Salcburgu zbog žalbe tužilaštva još nije pravosnažna.

Da podsetimo 11. decembra ove dve maloletnice su uhapšene jer su htele da se priključe Islamskoj državi. One su se, kako utvrdi tužilaštvo, nudile kao supruge borcima Islamske države. Austrijske vlasti su sigurne da je 16-ogodišnjakinja u kontaktu sa džihadistima, i navodno je po njihovom nalogu regrutovala dalje aktiviste za Islamsku državu. Ona je, takođe, vrbovala i Bosanku koju su austrijske vlasti uhapsile juče.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track