LOŠA VEST ZA PUŠAČE: Na leto zabrana pušenja u svim ugostiteljskim objektima!

Bune se i ugostitelji

LOŠA VEST ZA PUŠAČE: Na leto zabrana pušenja u svim ugostiteljskim objektima!

Austrija -
Austrijska savezna ministarka za porodicu Sofi Karmazin kaže i da razmišlja o podizanju starosne granice za kupovinu duvanskih proizvoda na 18 godina

BEČ - Austrija će do leta potpuno zabraniti pušenje u restoranima, kafanama, kafeima i svim drugim ugostiteljskim objektima. Sprema se radikalno rešenje i neće biti izuzetaka, najavljuju nadležni.

Trenutno je u Austriji vlasnicima lokala čija je površina manja od 50 kvadratnih metara, dopušteno da izaberu da li će dozvoliti ili potpuno zabraniti pušenje. Svi veći lokali koji žele da dozvole pušenje, morali su od 2009. godine da imaju jasno odvojene i ventilisane prostore za pušače, tako da dim iz njih ne dolazi u nepušački deo lokala. Ubuduće ni toga neće biti.

Ugostitelji su već digli glas, tvrdeći da će ih takva mera finansijski uništiti. Austrijski savezni ministar finansija Hans Jerg Šeling (Hans Jörg Schelling, ÖVP) najavljuje da će ugostiteljima odobriti solidne poreske olakšice, jer su mnogi od njih prethodnim zakonom, pre nepunih pet godina, bili naterani da naprave odvojene prostore. Besmisleno su investirali u rekonstrukcije lokala. Ipak, vladini predstavnici ne veruju da su ugostitelji u pregrađivanje lokala investirali više od 100 miliona evra, koliko tvrde i oni i Privredna komora Austrije.

Sofi Karmazin (Sophie Karmasin), savezna ministarka za porodicu, istovremeno je najavila da razmišlja o podizanju starosnog limita za kupovinu duvanskih proizvoda na 18 godina. Sada je tinejdžerima koji imaju 16 godina dozvoljeno da kupuju cigarete. Ako se podigne starosna granica, biće zanimljivo. Austrijanci već sa punih 16 godina mogu da glasaju, ali tek sa 18 će moći da kupuju duvan.

Kancelar Verner Fajman (Werner Faymann, SPÖ) smatra ovu ideju "vrednom diskusije“, ali vicekancelar Rajnhold Miterlener (Reinhold Mitterlehner) iz Narodne partije (ÖVP), koja je Karmazinovu, iako nije članica ove partije, postavila na ministarsko mesto, smatra da dizanje starosne granice nije neophodno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track