(VIDEO) ULETELI U OLUJU: 30 planinara u Austriji jedva izvuklo živu glavu!
Foto: Facebook

Opasna avantura

(VIDEO) ULETELI U OLUJU: 30 planinara u Austriji jedva izvuklo živu glavu!

Austrija -
Iako su meteorolozi najavili jako nevreme i olujni vetar, planinari ipak nisu odustali od namere da se popne na vrh planine Štulek

SEMERING - Roland Humer (Roland Hummer), vlasnik brvnare na brdu Štulek (Stuhleck) spasao je 30 planinara koji su krenuli na planinarsku turu sa skijama od sigurne smrti.

Orkan Feliks prošlog vikenda protutnjao je Austrijom, a olujni vetar dostizao je brzinu i do 200 kilometara na sat. Iako su meteorolozi najavili oluju, 30 turista ipak nije odustalo od namere da se popne na vrh planine Štulek. Na putu ka vrhu zahvatilo ih je nevreme. Jak vetar ih je obarao sa nogu i bacao po planini kao da su od papira. Zbog jakih udara nisu mogli da se vrate do lifta koji vodi u podnožje, niti da hodaju već su puzali po ledu.

Srećom Roland Humer (49), koji drži odmaralište brvnaru „Alojs Ginter-Haus“ (Alois-Günther-Haus) na samom vrhu (1.782 metra) uspeo je sve da ih spasi i smesti na sigurno!

http://www.youtube.com/watch?v=xjinXBF6pfg

„Mnogi sportisti i planinari ne slušaju upozorenja i vremensku prognozu, a loše procene i sopstvenu snagu i mogućnosti zbog čega zapadnu u nevolju. Redovno pronalazimo planinare na planinskim stazama koji su precenili. Umesto da se na vreme vrate oni nastavljaju put ka vrhu i zapadaju u nevolju”, kaže vlasnik odmarališta, Roland Humer.

Humer je na svom fejsubuk profilu postavio video na kom se vidi kako se ljudi bore za život na planini, kako bi ih upozorio da ne kreću da planinare ako nisu dovoljno osposobljeni i po vremenskim uslovima opasnim po život.

S. V.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track