KANCELAR FAJMAN: Aušvic nas uči da moramo da se borimo protiv mržnje
Foto: Reuters

Godišnjica osobođenja Aušvica

KANCELAR FAJMAN: Aušvic nas uči da moramo da se borimo protiv mržnje

Austrija -
Prema njegovim rečima neophodno je svom snagom se zalagati za miroljubivi suživot u EU, a u to spada i potrebna socijalna kohezija

BEČ - Austrijski kancelar Verner Fajman (Werner Faymann) ocenio je danas, povodom godišnjice oslobađanja koncentracionog logora Aušvic, da je, ako želimo povući pouke iz prošlosti, potrebno boriti se protiv mržnje, poniženja i svega onog što može da nanese štetu demokratiji.

Prema njegovim rečima neophodno je svom snagom se zalagati za miroljubivi suživot u EU, a u to spada i potrebna socijalna kohezija.

Peživeli logoraš danas u Aušvicu (Foto: AP)
Peživeli logoraš danas u Aušvicu (Foto: AP)

Austrijski šef diplomatije Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz) rekao je da je ime Aušvic simbol za neshvatljiv zločin i ujedno upozorenje kuda mogu voditi antisemitizam, rasizam, fanatizam.

"Danas se sećamo milione u holokaustu ubijenih Jevreja, i svesni smo naše obaveze da iz toga povučemo ispravne pouke za današnje delovanje“, naglasio je on u saopštenju.

Kurc je istakao da je neopgodno zalagati se za vrednosti pluralističkog društva, demokratije i tolerancije, i ujedno se dosledno boriti protiv negativnih tendencija u politici i društvu, a to znači reći "ne“ svakom obliku antisemitizma, diskriminaciji i kršenju ljudskih prava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track