PREGOVORI PROPALI: Lekarima neće povećati plate!
Foto: Shutterstock

Zdravstvo u problemu

PREGOVORI PROPALI: Lekarima neće povećati plate!

Austrija -
Lekari će zbog smanjenog broja sati nedeljno izgubiti jedan deo noćnih dežurstava i prekovremenih sati, a time će im se smanjiti i mesečna primanja, zbog čega su zahtevali povećanje osnovnih plata

BEč - Pregovori o povećanju plata lekara i primeni novog zakona o broju radnih sati za lekare juče nisu dali nikakav konkretan rezultat

Predstavnici Ministarstva nauke, grada Beča, rektorata Opšte bečke bolnice (AKH), sindikata, kao i predstavnici lekara nastaviće pregovore sledećeg utorka. Nezadovoljstvo među medicinskim radnicima izazvalo je smanjenje radnih sati lekara sa dosadašnjih 60 sati, na maksimalno 48 nedeljno.

Lekari naglašavaju da će zbog ovog zakona izgubiti jedan deo noćnih dežurstava, kao i prekovremenih sati, te će samim tim doći do smanjenja njihovih mesečnih primanja, zbog čega su zahtevali povećanje osnovnih plata. Oni su upozorili da bi novi zakon mogao dovesti do toga da bolnice ostanu bez dovoljno lekara potrebnih za zbrinjavanje i negu svih pacijenata.

Prema rečima Tomasa Sekereša (Thomas Szekeres), šefa Lekarske komore Beča, tokom jučerašnjih pregovora razmatrali su se razni modeli rada.

„Trenutno pravimo proračune kako smanjiti radno vreme lekara na 48 umesto dosadašnjih 60 radnih sati nedeljno, imajući u vidu i činjenicu da je broj pacijenata u stalnom porastu“, rekao je Sekereš.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track