ZARAĐUJU KAO KONOBARI: Bečki lekari traže da im se vrati bakšiš na plate!

pacijenti ispaštaju

ZARAĐUJU KAO KONOBARI: Bečki lekari traže da im se vrati bakšiš na plate!

Austrija -
Zbog smanjenog broja dežurstava, lekarima u Austriji su manja primanja i žele da im se to nekako kompenzuje. Lekari su do sada zarađivali kao kelneri u kafani, a sada i manje, kažu predstavnici lekarskog esnafa

BEČ - Novi propisi o radnom vremenu austrijskih lekara, po kojim više ne smeju da rade od 60 sat nedeljno, nego maksimalno 48, već je izazvalo velike probleme u jednoj od najvećih evropskih bolnica.

Reč je o Opštoj bolnici u Beču (AKH) u kojoj je zaposleno ukupno 9.355 ljudi, od kojih su 1.557 lekari. Zbog skraćenog radnog vremena lekara pacijenti su u problemu. Duže da čekaju na operacije i preglede. Hervig Veclinger (Herwig Wetzlinger), novi direktor AKH, priznaje da je manje lekara u bolnici zbog novih propisa o radnom vremenu. Veclinger kaže da još nije došlo do dogovora između predstavnika zaposlenih i bečkog Medicinskog univerziteta.

Zbog smanjenog broja dežurstava, lekarima su manja primanja i žele da im se to nekako kompenzuje. Lekari su do sada zarađivali kao kelneri u kafani, a sada i manje, kažu predstavnici lekarskog esnafa. I jednoj i drugoj profesiji je osnovana plata mala, ali su do sada imali poveći "bakšiš" (u slučaju lekara su to noćna dežurstva i dežurstva vikendom).

AKH je jedina bolnica koja još nije postigla dogovor sa poslodavcem o povećanju plata. Lekari traže i da se, sa novim radnom vremenom, napravi i bolja organizacija rada. Sada su liste čekanja sve duže i teški bolesnici duže čekaju na operacije ili neophodne radiološke terapije. Ako je hirurg obavio operaciju za vikend, sa pacijentom će se, po novom radnom vremenu, moći sresti tek u sredu.

Ukratko, kvaliteta usluga u najvećoj austrijskoj bolnici se dramatično pogoršava, upozoravaju predstavnici lekara. Zbog novog radnog vremena nedostaju lekari koji nadzirati rad mlađih kolega na specijalizacijiIpak, oni naglašavaju da još uvek stižu obaviti najvažnije operacije, ali je pitanje koliko dugo će i to moći.

U rektoratu Medicinskog univerziteta nisu hteli da komentarišu stanje stvari, jer kažu da su usred pregovora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track