REVIZORI KRITIKUJU: Austrija je u slučaju Hipo mogla da uštedi nekoliko milijardi!

Jozef Prel na tapetu

REVIZORI KRITIKUJU: Austrija je u slučaju Hipo mogla da uštedi nekoliko milijardi!

Austrija -
Austrijsko Ministarstvo finansija je 2009. godine delovalo taktički potpuno pogrešno, prenosi austrijska štampa, pozivajući se na zaključak iz nacrta izveštaja

BEČ - Revizorska ustanova Austrije oštro kritikuje bivšeg ministra finansija Jozefa Prela (Josef Pröll) u vezi preuzimanja Hipo Alpe Adria banke, nakon što je dospela u probleme.

Prema revizorima, Ministarstvo finansija je 2009. godine delovalo taktički potpuno pogrešno, prenosi austrijska štampa, pozivajući se na zaključak iz nacrta izveštaja. Više milijardi je moglo biti ušteđeno, ističu revizori u svom dokumentu.

Ministarstvo finansija nije u potpunosti iskoristilo svoja prava provere i trebalo je da od Nacionalne banke Austrije (OeNB) da zahteva energičniju procenu Hipo, ocenjuju revizori.

Prema izveštaju revizora iz Ministarstva finansija tadašnjem vlasniku, nemačkoj "Bajern LB“ je već krajem avgusta 2009. signalizirano da će Austrija učiniti sve da očuva banku.

Na meti oštrih kritika ... Jozef Prel
Na meti oštrih kritika ... Jozef Prel

"Time su predstavncii Austrije nemačkoj banci otvorili mogućnost da upotrebi scenario stečaja protiv Republike Austrije“, navodi se u izveštaju, piše Kurir.

Takođe, revizori ukazuju da je sredinom 2009. već bilo znakova upozorenja u vezi banke, ali je Ministarstvo zatražilo informacije o Hipo od OeNB tek početkom decembra.

U izveštaju revizori ne ulaze u to da li je preuzimanje Hipo od strane države bilo jedina mogućnost, ali ukazuje na mnoge greške u ovom procesu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track