FAJMAN: Sankcije Rusiji nisu nikakav mirovni plan i ne donose ništa dobro
Foto: AP

Skeptičan

FAJMAN: Sankcije Rusiji nisu nikakav mirovni plan i ne donose ništa dobro

Austrija -
Austrijski kancelar je najavio da će fokus usmeriti na mirovne pregovore i ka tome da predsednik Rusije Vladimir Putin vidi da su EU za fer saradnju sa Moskvom

BEČ - Austrijski kancelar Verner Fajman (Werner Faymann) skeptičan je prema sankcijama protiv Rusije zbog ukrajinske krize.

"Po mom mišljenju sankcije pokreću začarani krug iz kojeg je teško ponovo izaći. Kratko i srednjoročno one donose malo, odnosno ništa“, naglasio je on u intervjuu sutrašnjem izdanju bečkog Kurira.

Fajman je podvukao da sankcije nisu "nikakav mirovni plan“.

On je najavio da će fokus usmeriti na mirovne pregovore i ka tome da predsednik Rusije Vladimir Putin vidi da su EU za fer saradnju sa Moskvom, ako se poštuju određena pravila, kao što je poštovanje suvereniteta.

Prema njegovim rečima ne smeju se podizati dalji zidovi, već se moraju rušiti.,

"Ima mnogo šefova vlada koji tako razmišljanju“, naglasio je Fajman. On, takođe, odbija isporuku naoružanja Ukrajini.

"Smatram vojne sukobe neadekvatnim za rešavanje konflikata“, poručio je austrijski kancelar dodajući da je zabrinut što su pojedini evropski političari rekli da svaka zemlja može samostalno da isporučuje naoružanje.

U vezi nemačko-francuske inicijative Fajman je ukazao da se moraju ruskoj manjini u Ukrajini dati njihova prava.

"Ruski predsednik Putin mora prihvatiti suverenitet Ukrajine, ruski vojnici nemaju šta da traže kdo suseda“, dodao je on.

Bečkom dnevniku “Esterajh“ Fajman je kazao da mirovni razgovori moraju biti stalno nastavljani.

Ako je potrebno i stotinu takvih rundi onda moraju biti vođene, podvukao je on dodajući da podržava nemačko-francuske napore.

Prema njegovom mišljenju, napredak neće odmah biti postignut, ali je neophodno pokušati sve kako bi se sprečile dalje žrtve. Na pitanje da li će ponovo razgovarati sa Putinom, Fajman je kazao da mu je to svakako namera.

Treba iskoristiti svaku šansu za mir“, podvukao je on.

Kada je reč o Samitu EU krajem iduće nedelje u Briselu Fajman je rekao da njegova odluka o prihvatanju proširene liste sankcija protiv Rusije zavisi "od liste i sankcija“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track