RUSI OLADILI AUSTRIJANCE: Broj turista iz Rusije manji za četvrtinu!

Minus u kasi

RUSI OLADILI AUSTRIJANCE: Broj turista iz Rusije manji za četvrtinu!

Austrija -
Rusi su bili i natprosečno dobri kupci luksuzne robe u Austriji, tako da zbog njihovog nedolaska ne pate samo hotelijeri

BEČ - Crne slutnje austrijskih ugostitelja su se ispunile. U novembru i decembru 2014. broj poseta ruskih turista u Austriji smanjena je za skoro četvrtinu (24,5 odsto) u poređenju sa istim periodom 2013. godine.

Tek krajem februara, kada budu sređeni statistički podaci austrijskog turizma i za januar ove godine, biće jasno koliki će otprilike biti "ruski minus" ove zimske sezone. Januar je mesec kada je, zbog tradicionalnih ruskih praznika, Božića i Nove godine po starom kalendaru, u Austriji boravio veliki broj ruskih turista.

Njihov broj u Austriji je konstantno rastao poslednjih godina. Tako je bilo sve do lani, kada je, zbog krize u Ukrajini, međusobnih sankcija EU-Rusija, drastičnog pada cena nafte i posledičnog pada vrednosti ruske valute, poseta Rusa počela strmo da pada. Rusi su bili i natprosečno dobri kupci luksuzne robe u Austriji, tako da zbog njihovog nedolaska ne pate samo hotelijeri.

Prema podacima iz poznatijih austirjskih zimsko-sportskih centara, ove zime u Austriju nisu došli mnogi pripadnici ruske srednje klase.

"Bogatih Rusa je još uvek dovoljno, oni ne mare za sankcije", izjavio je bečkom Kuriru Florian Nojner (Florian Neuner) iz Turističke organizacije pokrajine Tirol. Bogati Rusi su i ove zime brojni gosti u tirolskim zimskim centrima Išglu (Ischgl), Majrhofenu (Mayrhofen) i Zeldenu (Sölden).

Osim zaleđene političke klime između EU i Rusije, kretanje valutnog kursa ima takođe veoma snažan uticaj na želju Rusa da putuju u područje evra. Za razliku od Švajcaraca, čiji franak je nedavno preko noći povećao vrednost za jednu šestinu u odnosu na evro, vrednost ruske rublje se skoro prepolovila. U proleće 2014. je za jedan evro trebalo dati 40 rubalja, a sada je kurs 75 rubalja za jedan evro.

Uprkos većem izostanku Rusa, Austrija zasad ipak beleži dobru zimsku turustičku posetu. Najbrojniji su, kao i uvek, Nemci, kojih je u poslednja dva meseca lani bilo 1,7 odsto manje nego godinu dana pre, ali je zato za čak 14,7 odsto više Italijana, koji su tradicionalno takođe brojni turisti u Austriji zimi. Za čak 17,5 odsto je više i Poljaka nego lani.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track