BEČKI VIDIKOVAC NA PRODAJU: Amerikanci kupuju najviši toranj u Austriji!

Vredi oko 50 miliona

BEČKI VIDIKOVAC NA PRODAJU: Amerikanci kupuju najviši toranj u Austriji!

Austrija -
Morgan Stenli je nedavno sa preduzećem CC Real iz Linca, kupio takođe impresivan Milenijumski toranj na desnoj obali Dunava

BEČ - Dunavski toranj (Donauturm), najviša građevina u Austriji, visoka 252 metra, biće verovatno prodata jednom globalnom investicionom fondu čije je sedište u SAD. Reč je o kompaniji za nekretnine poznate američke finansijske korporacije Morgan Stenli. Toranj na prodaju nudi Bank Austria (BA), koja je sada deo italijanske bankarske grupacije Unikredit (UniCredit).

Procenjuje se da je Dunavski toranj nedaleko od leve obale Dunava u Beču, vredan između 40 miliona i 50 miliona evra. On je samo jedan deo paketa nekretnina koji na tržište iznosi BA. U ovom paketu su nekretnine koje bi mogle da se prodaju za oko milijardu evra.

Eventualna kupovina Dunavskog tornja neće biti prva investicija Morgan Stenlija u, doslovno, bečku visokogradnju. Morgan Stenli je nedavno, zajedno sa preduzećem CC Real iz Linca, kupio takođe impresivan Milenijumski toranj (Millennium Tower), nedaleko od Dunavskog tornja, samo je na drugoj, desnoj obali Dunava.

Dunavski toranj je panoramski toranj sa velikim brojem posetilaca i restoranom koji se okreće oko svoje ose, na visini od skoro 170 metara. Do restorana i platforme-vidikovca, odakla se vidi čitav Beč i nemali deo okoline (i do 80 kilometara u daljinu, kada je lepo vreme) stiže se jednim od dva superbrza lifta, za oko 45 sekundi. Prošle godine posetilo ga je oko 450.000 Bečlija i turista iz svih krajeva sveta.

Lani je proslavio 50. rođendan. Izgradnja je završena 1964. godine, povodom Bečke međunarodne baštenske izložbe te godine, koja je bila na velikim zelenim površinama oko Dunavskog tornja. Ovaj deo grada je od tada jedno od omiljenih prirodnih rekreativnih područja stanovnika Beča.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track