ZARADILI: Austrijski penzioneri žive kao bubrezi u loju
Foto: Profimedia

Obezbedili se za stare dane

ZARADILI: Austrijski penzioneri žive kao bubrezi u loju

Austrija -
Naši zemljaci koji su u Austriji zaradili penziju, čim dobiju rešenje napuštaju alpsku republiku i vraćaju se u domovinu, iako u ovde imaju mnogo bolje uslove za život i lečenje

BEČ - Austrijski penzioneri žive kao bubrezi u loju, pokazuje internacionalni indeks o životnim uslovima za penzionere (Global Retirement Index) po kojem se Austrija nalazi na osmom mestu svetske rang liste. I pored ove činjenice, naši zemljaci koji su u Austriji zaradili penziju, čim dobiju rešenje napuštaju alpsku republiku i vraćaju se u domovinu, iako u Austriji imaju mnogo bolje uslove za život i lečenje.

Austrija je bolja čak od Nemačke, Amerike i Kanade. Prosečni austrijski penzioner je dobro situiran, zdravstveno odlično zbrinut i ima dobru mesečnu penziju.

Austrija se po pitanju zdravstvenog sistema za penzionere nalazi na prvom mestu. Razlog za ovako dobar plasman je broj medicinskog osoblja po broju stanovnika, visoko državno subvencionisanje zdravstvenog sistema kao i odlični uslovi zdravstvenog osiguranja.

Osim toga, prosečan Austrijanac pri završetku radnog veka pored osigurane penzije ima i pozamašno materijalno bogatstvo.

Eksperti upozoravaju da Austrija ipak ima trend pada uprkos još uvek odličnom rejtingu. Za tako nešto uzročnik bi moglo da bude pogoršanje opšte ekonomske situacije u zemlji. Naravno takav razvoj događaja imao bi za posledicu i skraćivanje sredstava penzionih fondova. Austrija se pre dve godine nalazila na trećem mestu dok je za godinu dana pala za pet mesta.

Istraživanje je ispitivalo životni standard za penzionere u 150 zemalja širom sveta. Prva tri mesta zauzimaju Švajcarska, Norveška i Australija. Srbija u 2015. godini zauzima 129. mesto, što je veliko pogoršanje statusa jer se godinu dana pre toga nalazila na 68. mestu.

(S. Vulin)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track