SRBIN OJADIO AUSTRIJANCE: Prevario austrijsko preduzeće za 70.000 evra!

Uhapšen

SRBIN OJADIO AUSTRIJANCE: Prevario austrijsko preduzeće za 70.000 evra!

Austrija -
Srbin se tereti za višestruku prevaru i iniciranje takozvanih rip dilova kada prevaranti zahtevaju novac pre ispunjenja dogovora

BEČ - Austrijska policija uhapsila je 29-godišnjeg Srbina iz Beča zbog sumnje da je za 70.000 evra oštetio jedno preduzeće iz Gornje Austrije. Muškarac je vlasniku preduzeća ponudio uspostavljanje kontakta sa investitorom koji je spreman da uloži milion evra u njihovu kompaniju. Zauzvrat je tražio "skromnu“ proviziju od 62.500 evra i skupoceni sat.

Prevarant je 29. oktobra prošle godine prvi put mejlom stupio u kontakt sa predstavnicima firme. Sledila su tri lična susreta u Italiji, a prebacivanje novca bilo je zakazano za 2. decembar. Tada je tražio 62.500 evra i markirani sat. Preduzetniku je obećao da će od investitora istog dana dobiti 210.000 evra u kešu, na šta su Austrijanci naseli.

Prevarant je umesto pravog novca privredniku uručio lažni novac i tako oštetio firmu za skoro 70.000 evra. Privrednici su se zatim obratili policiji koja je krenula u potragu za prevarantom.

Srbin se, inače, tereti za višestruku prevaru i iniciranje takozvanih rip dilova kada prevaranti zahtevaju novac pre ispunjenja dogovora, a primopredaju uglavnom organizuju u Italiji. On je još od septembra 2013. godine iz Beča, gde živi, bio zadužen za uspostavljanje prvog kontakta sa preduzećima putem mejla ili telefona. Nakon hapšenja prebačen je u zatvor u Jozefštatu u Beču.

(S. Vulin)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja