OBESIO SE U TOALETU: U bečkom zatvoru nađen mrtav ambasador Kazahstana!
Foto: Wikipedija

Skandal

OBESIO SE U TOALETU: U bečkom zatvoru nađen mrtav ambasador Kazahstana!

Austrija -
Rakat Alijev (52) je bivši zet predsednika Kazahstana, a njegovi advokati sumnjaju da je izvršio samoubistvo i traže detaljnu istragu

BEČ) - Bivši ambasador Kazahstana u Austriji Rakat Alijev (52), bivši zet kazahstanskog predsednika Nursultana Nazarbajeva, pronađen je jutros mrtav u zatvoru u Beču.

Leš Alijeva je otkriven jutros u 07.20 u ćeliji bolničkog odelenja zatvora Jozefštat u kojoj je bio sam. Peter Prehtl (Peter Prechtl), rukovodilac uprave za izdražavanje kazni u Saveznom ministarstvu pravde Austrije, izjavio je da se Alijev obesio u toaletu ćelije. Alijev je tražio da bude sam u ćeliji što mu je i odobreno, jer se nije smatralo da je sklon suicidu.

U ćeliji, u kojoj je svakodnevno proučavao dokumentaciju vbezanu za svoj slučaj, bio je redovno kontrolisan, ali oku čuvara je nedostupan sanitarni čvor. Tu je Alijev jutros pronađen obešen, o plastične trake kojima se vezuju vrećice za smeće, zakačene na jednu kuku na zidu.

Klaus Ajneter (Klaus Ainedter), koji je sa svojim ocem Manfredom advokat Alijeva, sumnja u zvaničnu verziju. Advokat kaže da je juče, u ponedeljak, razgovarao dva sata sa svojim branjenikom i uopšte nije stekao dojam da je Alijev depresivan, naprotiv.

"Sumnjamo da je izvršio samoubistvo i tražimo temeljitu istragu uzroka smrti", izjavio je Klaus Ajneter bečkom dnevnom listu Kronen Cajtung (Kronen Zeitung).

Austrijsko tužilaštvo optužilo je Alijeva u decembru za ubistvo dva bankara 2007, zbog čega je Kazahstan u više navrata tražilo njegovu ekstradiciju. Alijev, koji je postao glasni kritičar bivšeg tasta, odbacio je optužbe kao politički motivisane. U pritvoru je bio od juna pošto se predao austrijskim vlastima.

Kazahstan je tražio njegovu ekstradiciju iz Austrije, ali su vlasti u Beču dva puta taj zahtev odbile zbog stanja ljudskih prava u bivšoj sovjetskoj republici. Umesto toga, austrijske vlasti su pokrenule sopstvenu istragu 2011.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track