SUMNJAJU DA SE ALIJEV UBIO U ĆELIJI: Ucenjivali i pretili bivšem ambasadoru Kazahstana!
Foto: Wikipedija

SKANDAL U BEČKOM ZATVORU

SUMNJAJU DA SE ALIJEV UBIO U ĆELIJI: Ucenjivali i pretili bivšem ambasadoru Kazahstana!

Austrija -
Kriminalistička policija Beča trenutno radi na proveri svih koji su u zatvoru posećivali Rakata Alijeva (52), inače bivšeg zeta kazahstanskog predsednika

BEČ - Sve je više dokaza da je Rakat Alijev (52), bivši zet kazahstanskog predsednika Nursultana Nazarbajeva i bivši ambasador Kazahstana u Austriji, koji je juče ujutru pronađen obešen u svojoj ćeliji, u bečkom zatvoru Jozefštad (Josefstadt ), izvršio samoubistvo, piše danas Kronen cajtung.

„Dosadašnji nalazi obdukcije nisu dali ni jedan dokaz koji bi upućivao na to da je za smrt Alijeva odgovorna druga osoba“, saopštio je danas Gerhard Jaroš (Gerhard Jarosch), zamenik šefa odelenja Državnog tužilaštva grada Beča. On je takođe dodao da je autopsiju tela preminulog obavio jedan iskusni lekar sudske medicine, te da tom prilikom na telu preminulog nisu pronađeni nikakv tragovi nasilja.

„Još uvek sumnjam da se ubio, ali ne želim nikoga da okrivim“, izjavio je međutim, Klaus Ajnedter (Klaus Ainedter), jedan od Alijevih advokata.

Austrijsko tužilaštvo optužilo je Alijeva u decembru za ubistvo dva bankara 2007, zbog čega je Kazahstan u više navrata tražilo njegovu ekstradiciju. Alijev, koji je postao glasni kritičar bivšeg tasta, odbacio je optužbe kao politički motivisane. U pritvoru je bio od juna pošto se predao austrijskim vlastima.

Prema pisanju dnevnog lista Esterajh, Alijeva su navodno ucenjivala dvojica njegovih saučesnika (41 i 20), kojima je suđenje počelo samo nekoliko sati nakon njegove smrti. Kriminalistička policija Beča trenutno radi na proveri svih Alijevih zatvorskih posetilaca, te na ovaj način žele da utvrdi da li je iko od posetilaca kod Alijeva uočio bilo kakve suicidne namere, odnosno da li je Alijevu neko od posetilaca pretio.

Čekaju se i toksikološki nalazi koji će biti gotovi narednih dana. Ovaj nalaz bi u potpunosti trebao dokazati da li se u krvi Alijeva, pored lekova koji su mu prepisani od strane službenog doktora, u trenutku smrti nalazila još neka strana supstanca.

Pretresom Alijeve zatvorske ćelije i proverom snimaka zatvorskog video nadzora nisu pronađeni nikakvi dokazi koji bi ukazali na umešanost drugog lica u Alijevu smrt. Međutim i nakon objave novih dokaza, advokati preminulog sumnjaju u službenu verziju prema kojoj je njihov klijen počinio samoubistvo.

Upravnica bečkog zatvora Jozefštadt, Helene Pigl izjavila je da je „za nju to čisto samoubistvo“.

"Tehnički nadzor namenjen otvaranju i zatvaranju vrata ćelije pokazuje da su vrata Alijeve zatvorske ćelije poslednji put zatvorena u ponedeljak u 17:30 časova i da nisu nijednom otvorena do utorka ujutru u 7:20 časova, kada je Alijevo telo pronađeno obešeno u zatvorskoj ćeliji" rekla je Piglova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track