ZARAZA NA FARMAMA: Neizlečiva bolest napada krave!
Foto: Fonet AP

Epidemija u Austriji

ZARAZA NA FARMAMA: Neizlečiva bolest napada krave!

Austrija -
Pozitivno na IBR/IPV bilo je 118 grla i sva zaražena stoka će biti uspavana

BEČ - Na 20 austrijskih farmi goveda otkrivena je epidemija zaraznog infektivnog oboljenja IBR/IPV. Reć je o goveđem rinotraheitisu i infektivnom pustuloznom vulvovaginitisu, neizlečivoj bolesti koja kod stoke izaziva visoku temperaturu, gubitak apetita i sluzavo-gnojni nosni iscedak, saopšteno je juče iz Agencije za zdravlje i sigurnost ishrane (AGES).

Ova bolest je do sada pronađena na 14 farmi u Tirolu, četiri u Donjoj Austriji i na po jednoj farmi u Forarlbergu i Gornjoj Austriji. Od 4.918 testiranih grla stoke, njih 118 bilo je pozitivno na IBR/IPV. Sva zaražena grla će biti uspavana.

Epidemija IBR/IPV, koji se isključivo pojavljuje na farmama tovnih i mlečnih goveda otkrivena je krajem januara u Tirolu kod većeg broja krava namenjenih za izvoz u Alžir. Iako ova bolest nije opasna za ljude, sva zaražena grla moraju odmah biti prijavljena nadležnim službama.

Takođe i u nemačkoj pokrajini Bavarskoj, koja se nalazi na samoj granici sa Austrijom, ova bolest registrovana je na devet domaćinstava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track