NOVI ZAKON O ISLAMU: Školski pedagozi obučeni da prepoznaju đake koje vrbuju islamisti
Foto: Beta

Borba protiv terorizma

NOVI ZAKON O ISLAMU: Školski pedagozi obučeni da prepoznaju đake koje vrbuju islamisti

Austrija -
Sve počinje tako što se mladi izoluju, postaju samci i bivaju odbačeni od društva, kaže školski psiholog Evelin Frojdentaler

BEČ - Posle usvajanja Zakona o islamu u austrijskom parlamentu, u Donjoj Austriji održan je kurs doškolovavanja školskih pedagoga, koji su sada obučeni da prepoznaju radikalizaciju učenika, pre svega onih koji stupe u kontakt sa radikalnim islamistima koji vrbuju omladinu za džihad.

Evelin Frojdentaler (Evelyn Freudentaler), školski psiholog, kaže da su mladi podložni promenama ličnosti u pubertetu, kada traže svoj identitet.

Roditelji moraju da znaju s kim se njihova deca druže, kako bi se sprečila nihova eventualna izolacija, kaže Frojndentaler i dodaje da je uvek ugrožen neko ko nije dobro integrisan u društvo.

"Sve počinje tako što se mladi izoluju, postaju samci i bivaju odbačeni od društva. Kada dođu u kontakt sa regrutima terorističke organizacije, radikalizuju se i spremni su na sve vrste nasilja, sve dok ne odu u džihad", upozorava Frojdentaler i naglašava:

“Radikalizacija može biti sprečena tako što ćena vreme odreagovati pedagog, prijatelji ili roditelji”.

U novom školskom pravilniku za nastavnike predstavljeni su i simboli terorističkih organizacija koji mogu da izazovu radikalizaciju učenika. Nastavnici su obučeni i kako da odreaguju u takvim situacijama. Kazna za isticanje ovih znakova, inače, u Austriji iznosi 4.000 evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track