TUTINAC OMEROVIĆ DOBIO NA SUDU: Austrijski novinari kažnjeni zbog neprimerenog pisanja o njemu
Foto: Printscreen Yt

Čeka u istražnom zatvoru

TUTINAC OMEROVIĆ DOBIO NA SUDU: Austrijski novinari kažnjeni zbog neprimerenog pisanja o njemu

Austrija -
Sudija Natalija Froner konstatovala je da novinari mogu nazivati Omerovića "propovedačom mržnje", ali da ne mogu da tvrde da je on odgovoran za nestanak dve devojke iz Beča, koje su se pridružile Islamskoj državi

BEČ - Glavni osumnjičeni za regrutovanje boraca za Islamsku državu u Austriji Tutinac Mirsad Omerović, koji je u zatvoru, ostvario je uspeh, pošto je Viši sud osudio novinare dnevnika "Estrajh" da plate kaznu od 1.500 evra zbog neprimernog pisanja o osumnjičenom.

Sudija Natalija Froner konstatovala je da novinari mogu nazivati Omerovića "propovedačom mržnje", ali da ne mogu da tvrde da je on odgovoran za nestanak dve devojke iz Beča, koje su se pridružile Islamskoj državi. Froner je, u presudi, istakla da to nije moguće tvrditi sve dok dve devojke to same ne potvrde.

Inače Omerović se trenutno nalazi u istražnom pritvoru, nakon što je uhapšen krajem prošle godine u velikoj akciji austrijske policije protiv podržavalaca Islamske države u Austriji.

Omerović je označen za glavnu osobu u mreži koja regrutuje i pomaže finansiranje Islamske države.Presuda Višeg suda, prema pisanju "Esterajha", koji ju je okarakterisao "skandaloznom", mogao bi omogućiti njegovo otpuštanje iz pritvora i time bi predstavljao udarac borbi protiv terorizma.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track