Austrijanci nezadovoljni razvojem zemlje i radom vlade
Foto: Reuters

Istraživanje

Austrijanci nezadovoljni razvojem zemlje i radom vlade

Austrija -
Čak 67 odsto Austrijanaca kazalo je da razvoj zemlje ide u pogrešnom pravcu!

BEČ - U Austriji vlada negativno raspoloženje po pitanju razvoja zemlje i rada vlade, pokazuje istraživanje "Market" instituta.

Na pitanje da li se Austrija razvija u dobrom pravcu čak 67 odsto Austrijanaca kazalo je da razvoj zemlje ide u pogrešnom pravcu. Samo 22 odsto je mišljenja da se zemlja razvija u pravom smeru.

Ovo je do sada najgora vrednost koju je "Market" zabeležio u istraživanju koje sprovodi godinama unazad. Vlada pod kancelarom Vernerom Fajmanom (Werner Faymann) dobila je prosečnu ocenu građana 3,78 na skaliod 1 do 5.

Istraživanje pokazuje da bi, u slučaju održavanja prevremenih izbora, FPO bila pobednik. Ova stranka trenutno može računati na 27 odsto glasova. Na drugom mestu je "manji koalicioni partner" u vladi Narodna stranka (OVP) sa 23 odsto i tek onda vladajuća Socijaldemokratska partija (SPO) sa 22 odsto glasova.To znači da aktuelna vladajuća koalicija SPO-OVP može zajedno da računa na 45 odsto glasova.

U parlament bi ušli još stranka Zelenih sa 16 odsto i Neos sa sedam procenata, dok bi aktuelna parlamentarna "Tim Štronah" ostala ispod cenzusa, jer bi za nju u ovom trenutku glasao svega jedan odsto građana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track