Austrijska ministarka policije je protiv ukidanja viza građanima Kosova!
Foto: Reuters

JAČE OBEZBEDITI BALKANSKE GRANICE

Austrijska ministarka policije je protiv ukidanja viza građanima Kosova!

Austrija -
"Masovni egzodus sa Kosova se ne zaustavlja viznom liberalizacijom", poručila je ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Miki-Lajtner povodom zahteva EP da se građanima Kosova ukinu vize

BEČ - Ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Miki-Lajtner založila se za jače prisustvo Fronteksa, agencija Evropske unije za bezbednost spoljne granice, na problematičnim graničnim prelazima na "balkanskoj ruti" i uspostavljanju operativne grupe za ovaj region. Ona je, povodom sastanka ministara unutrašnjih poslova EU u Briselu, rekla da bi trebalo, pojačati prisustvo Fronteksa na srpsko-mađarskoj i srpsko-makedonskoj granici.

"Zajedničkim merama pošlo nam je za rukom da se zaustavi masovni odlazak sa Kosova, konstatovala je ministarka unutrašnjih poslova Austrije. Početkom februara Austrija je bila suočena sa još 500 zahteva za dobijanje azila od strane građana sa Kosova, a protekle nedelje broj je opao na 46. To je osetno smanjenje", podvukla je Mikl-Lajtner.

Ona je rekla da Austrija, Nemačka, Mađarska, Francuska i Belgija žele da uspostave operativnu grupu za Balkan, kako bi ubuduće brže delovali. Ona je odbacila zahtev Evropskog parlamenta za ukidanje viza građanima Kosova, koji se nalazi u juče usvojenoj rezoluciji o Kosovu.

"Masovni egzodus sa Kosova se ne zaustavlja viznom liberalizacijom", poručila je Mikl-Lajtner povodom zahteva izvestioca EP za Kosovo Ulrke Lunaček.

Kosovo, navela je Mikl-Lajtner, mora preduzeti dalje korake protiv korupcije i stvoriti perspektive za ekonomski podsticaj i radna mesta. Ona je ukazala da je Austrija već razgovarala sa evropskim komesarima Johanesom Hanom i Avramopulosom kako bi EU pomogla u izgradnji te zemlje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track