ZELENI I NEOS LJUTI: Komora neće da objavi važne delove izbornih rezultata!

Izbori za privrednu komoru

ZELENI I NEOS LJUTI: Komora neće da objavi važne delove izbornih rezultata!

Austrija -
Folker Plas kaže da se mandate WB-a, kako ih je izračunala Privredna komora Beča, ne može objasniti ni matematički niti pravno

BEČ - Sve je više nerazumljivih stvari posle izbora za organe Privredne komore Beča. Izbori su održani poslednje nedelje februara i doneli, navodno, ponovo malu apsolutnu većinu glasova narodnjačkom Privrednom savezu (Wirtschaftsbund - WB).

Zelena privreda, frakcija partije Austrijskih Zelenih u Privrednoj komori i UNOS, frakcija partije NEOS, pod lupu stavlja sada ne samo ukupan broj glasova pripisanih WB-u, nego i detalje o pojedinim mandatima u parlamentu Privredne komore Beča.

Folker Plas (Volker Plass), šef “Zelene privrede” u Beču i Markus Ornig, koordinator UNOS-a za Beč, traže da im se predoči kako su dodeljeni pojedini mandati, odnosno na koji način je utvrđeno iz kojih frakcija će biti novi predstavnici u parlamentu bečke Privredne komore.

Ovi mandati se dobijaju na bazi kako glasova koje su pojedine frakcije osvojile pod svojim imenom, tako i sa drugih lista, bilo sa vlastitim imenima ili zajedničkih, koalicionih lista. Objašnjenje pojedinih mandata je moguće samo ako se otkriju detalji glasanja,

“Bez toga ne možemo otkriti kako je WB u svim granama dobio ukupno 717 mandata i 49 delegata u parlamentu komore”, kaže Ornig.

Po računici komore, sa 49 mandata WB će ponovo imati apsolutnu većinu u parlamentu Privredne komore Beča, koji ukupno ima 87 mesta. Plas kaže da se mandate WB-a, kako ih je izračunala Privredna komora Beča, ne može objasniti ni matematički niti pravno.

“Ljudi koji su glasali za zajedničke liste više partija moraju znati šta se dogodilo sa njihovim glasovima, kojim političkim frakcijama su oni dodeljeni”, smatraju i Ornig i Plas.

Zelena privreda i UNOS traže od bečke komore da otkrije na koji način je vršen proračun mandata.

“Samo tako se može utvrditi kako je došlo do ogromne diskrepancije između rezultata glasanja i broja mandata.”

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track