SMANJEN POREZ NA DOHODAK: Svakom građaninu ostaće 1.000 evra više u novčaniku!
Foto: Profimedia

Velika fiskalna reforma u Austriji

SMANJEN POREZ NA DOHODAK: Svakom građaninu ostaće 1.000 evra više u novčaniku!

Austrija -
Prema nekim procenama, to bi trebalo da smanji poreska opterećenja svakog poreskog obveznika za prosečnih 1.000 evra godišnje

BEČ - Austrijska vlada odlučila je da porez na dohodak građana smanji za pet milijardi evra, opisujući ovaj potez kao najveću fiskalnu reformu u zemlji posle Drugog svetskog rata.

Najnovija reforma će stupiti na snagu u 2016. godini, pri čemu će poreska stopa na prvu tranšu oporezivih ličnih primanja biti drastično smanjena sa 36,5 odsto na 25 odsto, što bi, prema nekim procenama, trebalo da smanji poreska opterećenja svakog poreskog obveznika za prosečnih 1.000 evra godišnje, prenosi agencija Frans pres.Poreska stopa na kapitalnu dobit i na druga primanja je, međutim, ostala ista.

"Ovo je najznačajnija fiskalna reforma od 1945. godine", izjavio je austrijski kancelar Verner Fajman (Werner Faymann).

Za finansiranje reformi, austrijske vlasti će se okrenuti potrošačima i prodavcima, pri čemu će donja stopa poreza na dodatu vrednost (PDV) za robu i usluge biti podignuta sa 10,0 na 13,0 odsto.

Austrijska vlada, takođe, očekuje da će povratiti oko 1,9 milijardi evra izgubljenog poreza kroz strože kontrole novčanih transakcija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track