HOJPL NIJE KRIV: Odbačena tužba FPÖ protiv gradonačelnika Beča!
Foto: Milan Ilić

DRŽAVNO TUŽILAŠTVO ODLUČILO

HOJPL NIJE KRIV: Odbačena tužba FPÖ protiv gradonačelnika Beča!

Austrija -
Državno tužilaštvo je utvrdilo da Mihael Hojpl nije zloupotrebio službeni položaj i da "ima zakonsko pravo da odbije preporučenog kandidata i da za istu poziciju kandiduje nekog drugog"

BEČ - Dražvno tužilaštvo za ekonomiju i korupciju u Beču nakon obavljene istrage odbacilo tužbu Slobodarske partije Austrije (FPÖ) protiv gradonačelnika Beča Mihaela Hojpla (Michael Häupl, SPÖ) koja je podnesena zbog, kako je u prijavi bilo navedeno, zloupotrebe službenog položaja, piše danas austrijski Javni radio-televizijski servis (ORF).

Naime, tokom prošle godine Hojpl je, kao predsednik Gradskog školskog odbora, odbio da na mesto svog zamenika primi člana Slobodarske partije Maksimiliana Krausa (Maximilian Krauss, FPÖ) kojeg su upravo za tu funkciju preporučili slobodarci. Prilikom podnošenja tužbe iz Slobodarske partije su tada naveli da oni za ovu meru imaju pravnu osnovu.Međutim iz Državnog tužilaštva kažu da je Hojpl imao potpuno pravo na svoju odluku.

Nakon istrage došli smo do rezultata da Mihael Hojpl kao predsednik Gradskog školskog odbora ima zakonsko pravo da odbije preporučenog kandidata i da za istu poziciju kandiduje nekog drugog“, izjavio je za ORF Tomas Haslvanter (Thomas Haslwanter), porparol Državnog tužilaštva.

Takođe, FPÖ je tokom jeseni Ustavnom sudu u Beču predao zahtev za izmenu propisa prilikom postavljanja zamenika predsednika bečkog Gradskog školskog odbora. Sudska odluka o ovom predmetu bi se mogla očekivati najranije nakon Uskrsa.

Maksimilian Kraus se u međuvremenu obratio Birou za borbu protiv diskriminacije, te zahteva da mu se nadoknadi izgubljeni lični dohodak zbog ne primanja na mesto potpredsednika Gradskog školskog odbora. Kraus zahteva da mu se isplati odšteta u visini od 12.459 evra..

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track