ADVOKATI TVRDE: Bivši tast naručio ubistvo Rakata Alijeva!
Foto: Reuter

Kontradiktorne informacije

ADVOKATI TVRDE: Bivši tast naručio ubistvo Rakata Alijeva!

Austrija -
Moje kolege i ja, kao i većina stanovništva smo uvereni da Alijev nije izvršio samoubistvo, već da je žrtva nasilnog akta, naveo je Gemajner u pisanoj izjavi

BEČ - Advokati nekadašnjeg kazahstanskog ambasadora u Austriji Rakata Alijeva, koji je pre par nedelja pronađen mrtav u zatvorskoj ćeliji u Beču, u danas objavljenom saopštenju tvrde da je njihov štićenik ubijen i da je nalog došao iz Kazahstana.

Advokat Erih Gemajner i dalje sumnja u tvrdnje da je Alijev izvršio samoubistvo u zatvoru, kao što to ističu austrijske vlasti.

On se poziva na anonimne informante koji tvrde da je predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev dao nalog za "neutralizaciju" bivšeg zeta.

Naređenje je dao, kako navodi Gemajner, jula prošle godine kazahstanskoj obaveštajnoj službi KNB nakon što je Alijev zatražio azil u Austriji.

"Moje kolege i ja, kao i većina stanovništva smo uvereni da Alijev nije izvršio samoubistvo, već da je žrtva nasilnog akta", naveo je Gemajner u pisanoj izjavi.

Njegove tvrdnje usledile su nakon što je objavljeno da je i druga obdukcija, koja je izvršena u Švajcarskoj, pokazala da ne postoje naznake za nasilnu smrt.

Trenutno se još čeka na toksikološku analizu, koja treba da utvrdi da li je Alijev u krvi imao strane supstance.

Naime, prve analize su pokazale da je u vreme smrti Alijev, koji je pronađen obešen u ćeliji, u krvi imao tragove barbiturata, sredstvo koje je zabranjeno u Austriji.

Gemajner, koji podseća da je Alijev već 2007. bio trovan, optužuje austrijske vlasti da su na najvišem nivou blokirale istragu.

Inače posmrtni ostaci Alijeva, u međuvremenu, sahranjeni su u Beču uz prisustvo porodice.

(M. Ilić/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track