"Derviš i smrt" beogradskog Narodnog pozorišta digao bečku publiku na noge!
Foto: Narodno Pozorište

GOSTOVANJE ZA PAMĆENJE

"Derviš i smrt" beogradskog Narodnog pozorišta digao bečku publiku na noge!

Austrija -
Publika je stojeći, snažnim aplauzom, koji je trajao više minuta, nagradila Marka Ristanovskog u ulozi Amheda Nurudina, glavnog junaka ove predstave, koja je urađena po istoimenom romanu Meše Selimovića

BEČ - Sinoć je u prepunoj Sali Teatra Akcent (Theater Akzent) u Beču, pred 460 gledalaca, odigrana predstava "Derviš i smrt" Narodnog pozorišta iz Beograda, u režiji Egona Savina. Sala je bila doslovno ispunjena do poslednjeg mesta, a karte su bile rasprodate nedeljama unapred.

Publika je stojeći, snažnim aplauzom, koji je trajao više minuta, nagradila Marka Ristanovskog u ulozi Amheda Nurudina, glavnog junaka ove predstave, koja je urađena po istoimenom romanu Meše Selimovića. Režiser Egon Savin je, diskretno, smestio radnju ovog romana u Titovu Jugoslaviju (i Titova bista je vidljiva u pozadini, u jednom delu predstave), ali priča je bezvremenska.

Osim Nikole Ristanovskog, u glumačkoj ekipi su bili Nenad Stojmenović (mula Jusuf), Aleksandar Đurica (Begunac-nepoznati), Nataša Ninković (kadijnica), Ljubomir Bandović (Hasan Dželebdžija), Boris Pingović (Muselim), Zoran Ćosić (uhoda), Slobodan Beštić (kadija) kao i Marko Nikolić (hadži Sinanudin), Nebojša Kundačina (tamničar), Tanasije Uzunović (Karazaim).Predstava je premijerno izvedena 27. decembra 2008. godine na velikoj sceni Narodnog pozorišta.

Ovo je još jedna on mnogih predstava koje Zajednica srpskih klubova u Beču već godinama dovodi iz Srbije i Republike Srpske u Beč, kako bi obogatila kulturni život srpske dijaspore u Austriji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track