Najnovije vesti

ECB traži od banaka detalje o izloženosti Hipo banci
Foto: Reuter

Posledice gašenja

ECB traži od banaka detalje o izloženosti Hipo banci

Austrija
00:14h
Iz ECB-a su bankama poslali upitnike, a održana je i video-konferencija o potencijalnim posledicama takve odluke Austrije, prenosi Rojters

FRANKFURT - Evropska centralna banka (ECB) zatražila je danas od banaka iz evrozone detaljne podatke o njihovoj izloženosti u Austriji i o iznosu rezervi koje planiraju da izdvoje, s obzirom na odluku Beča da obustavi vraćanje duga ugašene Hipo Alpe Adria banke, saopštili su neimenovani izvori za Rojters.

Iz ECB-a su bankama poslali upitnike, a održana je i video-konferencija o potencijalnim posledicama takve odluke Austrije, prenosi Rojters.

"Shvataju to ozbiljno", izjavio je za britansku agenciju čelnik jedne banke pod uslovom da ostane anoniman.

Austrijska agencija za finansijska tržišta (FMA) preuzela je ovog meseca kontrolu nad Hipovom "lošom" bankom - nad Heta bankom, i uvela moratorijum na vraćanje dugova do maja 2016. godine, nakon što je nezavisna revizija razotkrila manjak kapitala u visini do 7,6 milijardi evra koji vlada nije spremna da nadoknadi.

Time je Austrija, koja je poput Nemačke i Britanije pre roka usvojila nove evropske propise o uključivanju poverilaca u finansiranje kontrolisanog gašenja banaka, postala prva država koja je primenila takve propise u rešavanju problema Heta banke.

Bankari, međutim, tvrde da se kredibilitet Austrije našao na kocki, pošto da je Beč po drugi put u poslednje dve godine nametnuo kreditorima troškove gašenja banke iako su se mnogi među njima uzdali u državne garancije.

Moratorijum na vraćanje preko 11 milijardi evra Hipovog duga izazvao je potres u bankarskim krugovima, čije su se posledice osetile i van Austrije. Tako je nemačka centralna banka, Bundesbanka, utvrdila da su nemačke banke izložene Heti sa oko 5,5 milijardi evra.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...