NI VETRENJAČE NISU BEZOPASNE: Vetroelektrane remete san i izazivaju vrtoglavicu!

Nova saznanja

NI VETRENJAČE NISU BEZOPASNE: Vetroelektrane remete san i izazivaju vrtoglavicu!

Austrija -
Energija koja se dobija iz vetroparkopva nema štetna dejstva na životinjski svet i prirodu. Stručnjaci se međutim boje da one utiču na zdravlje ljudi.

GRAC - Vetrenjaće za proizvodnju struje opasne su po zdravlje ljudi, pokazuju poslednja istraživanja. Stručnjaci Zavoda za zaštitu prirode utvrdili su da one utiču na poremećaj sna, i izazivaju vrtoglavicu i osećaj ošamućenosti. U Štajerskoj postoji 65 vetroelektrana, koje daju energiju od 121 MW i snabdevaju strujom 75.000 domaćinstava.

Proizvodnja energije bi čak trebalo sledeće godine da se poveća na 300 MW. Ovako dobijena energija nema štetna dejstva na životinjski svet i prirodu. Stručnjaci se međutim boje da one utiču na zdravlje ljudi. Markus Erenpar (Markus Ehrenpaar), stručnjak iz Zavoda za zaštitu prirode, upozorava na opasnost infrazvučnih talasa, koje vetroparkovi proizvode i koji utiču na poremećaj sna ljudi i dovode do osećaja ošamućenosti. Naučnici iz Nemačke kažu, da u rasponu od 20 do 100 herca srednji infrazvučni talasi izazivaju posledice i ljudskom organizmu.

Kako iz Energije Štajerska (Energie Steiermark) najvaljuju, oni ova istraživanja shvataju ozbiljno i preduzeće sve potrebne sigurnosne mere, ali oni polaze od toga da je izgradnja vetroelektrana morala da prođe određena ispitivanja, kao i to da se one grade na određenoj udaljenosti od naseljenih mesta. Kako bi mogli da reaguju moraju prvo da dobiju saglasnost stručnjaka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track