PARLAMENT AUSTRIJE: Počela istraga političke pozadine propasti Hipa
Foto: Reuter

ISTRAŽNA KOMISIJA POČELA RAD

PARLAMENT AUSTRIJE: Počela istraga političke pozadine propasti Hipa

Austrija -
Ova komisija je prva formirana isključivo na inicijativu opozicije, protiv volje vladajućih partija

BEČ - Danas je u Beču počela sa radom specijalna parlamentarna istražna komisija koja trebi da rasvetli političku pozadinu slučaja propasti banke Hipo (Hypo Alpe Adria), najvećeg bankarskog skandala Republike Austrije. Prva pred komisijom odgovarala je Sabine Kanduth-Kristen, koja je pet godina, 2002-2007, bila državna komesarka u nadzornom odboru Hipa. Tamo je bila postavljena od Saveznog ministarstva finansija Austrije.

Tako je danas napokon počela da deluje parlamentarna istražna komisija o Hipu, nakon što su opozicione zahteve za njenim formiranjem duže vreme blokirale vladajuće Socijaldemokratska partija (SPÖ) i Narodna partija (ÖVP).

Ova komisija je već dvadeseta u skupštinskoj istoriji Druge Republike Austrije (posle Drugog Svetskog rata), ali i prva formirana isključivo na inicijativu opozicije, protiv volje vladajućih partija.

Komisiji o Hipu predsedava Doris Bures (SPÖ) koja je i predsednica glavnog Nacionalnog veća Saveznog parlamenta. Članovi komisije kažu da su "zasipani dokumentima" pa je sutrašnja sednica komisije otkazana, da bi članovi imali malo više vremena za proučavanje akata.

Neki od dokumenata su poverljivi, pa se zato o njima ne sme raspravljati u javnosti. Novinari zato celo prepodne nisu mogli da uđu u salu. Pušteni su tek dans popodne, ali je fotografima bio zabranjen ulaz.

"To uopšte nije u duhu po kojem je nastala ova komisija", izjavio je Verner Kogler (Werner Kogler), šef komisijskog dela kojeg čine članovi partije Zelenih.

Rajner Hable (Rainer Hable) iz NEOS-a kaže da će rad bez javnosti od istražne napraviti "zamagljivačku" komisiju. Sa ovim se slaže i Robert Lugar iz Tima Štronaha.

Iz SPÖ i ÖVP poručuju da nema razloga za nervozu, jer se sve radi po zakonu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track