Najnovije vesti

UGOSTITELJI NADGLASANI: Za potpunu zabranu pušenja u lokalima je 56 posto Austrijanaca!
Foto: Profimedia

imaju većinu

UGOSTITELJI NADGLASANI: Za potpunu zabranu pušenja u lokalima je 56 posto Austrijanaca!

Austrija
Prema predlogu novog zakona, od maja 2018. biće zabranjeno pušenje u svim ugostiteljskim lokalima, uključujući šatore za privremene priredbe i prostorije udruženja

BEČ - Iako su austrijski ugostitelji nezadovoljni novim predlogom zakona o potpunoj zabrani pušenja u svim lokalima od maja 2018. godine, većina stanovništva Austrije podržava ovu odluku savezne vlade.

Čak 56 procenata Austrijanaca je za apsolutnu zabranu pušenja, dok je 39 odsto protiv nje, pokazuje istraživanje austrijskog Galupa od prošle nedelje, obavljeno za dnevni list Esterajh (Österreich).Istovremeno istraživanje među ugostiteljskim preduzetnicima pokazuje da čak 76 odsto njih smatra da bi država morala da ih obešteti za investicijekoje su uložili u pregrađivanje svojih lokala na pušačke i nepušačke delove.

Podsećamo, prema dosadašnjem zakonu, mali lokali (do 70 kvadratnih metara) su mogli da odluče da li će biti pušački ili nepušački, dok su veći, ukoliko su hteli da imaju goste koji puše, morali strogo da odvoje pušački od nepušačkog dela.

Prema predlogu novog zakona, kojeg su vicekancelar i ministar privrede Rajnhold Miterlener (Reinhold Mitterlehner, ÖVP) i ministarka zdravlja Sabine Obehauzer (Sabine Oberhauser, SPÖ) ovog aprila poslali na ekspertsko razmatranje, od maja 2018. biće zabranjeno pušenje u svim ugostiteljskim lokalima, uključujući šatore za privremene priredbe i prostorije udruženja. Zakon predviđa posebne premiju za one ugostitelje koji se odluče da zabrane pušenje u svojim lokalima pre jula 2016.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...