NITI JEDU NITI DRUGOM DAJU: Dospeo na sud jer je uzimao bačenu hranu iz kontejnera!
Foto: Kurir Štampano

POMAGAO SIROMAŠNIMA

NITI JEDU NITI DRUGOM DAJU: Dospeo na sud jer je uzimao bačenu hranu iz kontejnera!

Austrija -
Nastavnik biologije (57) tri puta nedeljno putovao u Beč i iz kontejnera supermarketa uzimao bačene namirnice, a hranu delio siromašnima. Kaže da je njom mogao da hrani i do 50 socijalno ugroženih

BEČ - Nastavnik kome je suđeno za krađu jer je uzimao bačenu hranu iz kontejnera oslobođen je optužbe jer nije učinio ništa protivzakonito, smatra austrijskopravosuđe.

Ovaj pedesetsedmogodišnji nastavnik biologije iz donjeaustrijske pokrajine Vajnfirtel (Weinviertel, severozapadno od Beča) je iz kontejnera za otpad bečkih supermarketa uzimao hranu koju su bacali jer joj je istekao rok za upotrebu. Horst (kome je ovo pseudonim, jer ne želi da se pojavljuje u medijima pod pravim imenom) je dnevnom listu Esterajh (Österreich) izjavio da „ se u đubre bacaju ogromne količine još uvek jestivih proizvoda".

On je jedan od „kontejnerskih gerilaca“, koji uz pomoć različitih ključeva i drugih smicalica, uspevaju da dođu do prostorija sa kantama za otpad i kontejnera supermarketa. U njima traže proizvode, koje tgovci moraju da bace jer im je prošao rok upotrebe.

Međutim većina tih namirnica nije pokvarena, pogotovo ne samo dan po isteku naznačenog roka upotrebljivosti. Ako supermarket nije uspeo da ih prodati ni po sniženoj ceni, odnosno ako ih nije poklonio organizacijama koje se brinu o beskućnicima ili finansijske slabije stojećim ljudima, „socijalnim samouslugama“ na primer, sva ova hrana završava u kontejnerima za smeće.

Horst je rekao da je tri puta nedeljno putovao za Beč i iz kontejnera vadio još uvek upotrebljive prehrambene proizvode. Njegov „plen“ bio je vredan i do 2.000 evra nedeljno. Horst nije ove namirnice zadržavao za sebe i svoje ukućane, nego je tu hranu delio siromašnima. Kaže da je njom mogao da hrani i do 50 socijalno ugroženih. On je i svoje učenike učio da se podučavao odgovornom odnosu prema hrani.

Nastavnika su u jednom od njegovih pohoda primetili stanari iz susedstva obližnjeg supermarketa, i pozvali policiju, koja mu je napisala prijavu zbog krađe. Za razliku od policije, državno tužilaštvo nije smatralo da je Horst lopov jer ni uzimanje iz kontejnera za smeće bačene hrane nisu tretirali kao krađu. Postupak protiv njega je je odmah obustavljen.

„Smisao mojih akcija nije da besplatno dođem do hrane, već da smanjim bacanje prehrambenih proizvoda“, naglašava nastavnik iz Vajfirtla.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track