CVETA ŠVERC LJUDIMA: Iz Srbije najjeftinije prebacivanje ilegalaca!
Foto: Reuters

ZARAĐUJU NA TUĐOJ MUCI

CVETA ŠVERC LJUDIMA: Iz Srbije najjeftinije prebacivanje ilegalaca!

Austrija -
Za put u zapadnu Evropu iz izbegličkih kampova u Turskoj plaća se između 6.000 i 10.000 evra. Od Grčke do Austrije 3.000 do 5.000 evra, a put iz Srbije ka Austriji, koji košta između 700 i 1.200 evra po osobi

BEČ - Iako moraju da plaćaju velike svote za ilegalno prebacivanje u Austriju, broj Sirijaca koje je policija uhvatila zbog ilegalnog ulaska u Austriju porastao je prošle godine, u poređenju sa 2013. za čak deset puta, stoji u izveštaju Kriminalističke službe Austrije (BK).

U njemu se navodi i da je "najjeftinije" putovanje iz Srbije u Austriju. Do 12.000 evra mora jedan Sirijac da plati da bi iz njegove domovine bio prebačen ilegalno do Austrije, a prebacivanje porodica košta najmanje 30.000 evra. Za put u zapadnu Evropu iz izbegličkih kampova u Turskoj mora da se plati između 6.000 i 10.000 evra. Od Grčke put u Austriju svaku osobu košta daljih 3.000 do 5.000 evra. Mnogo jeftinije je put iz Srbije ka Austriji, koji staje, prema BK, između 700 i 1.200 evra po osobi.

Glavne rute, preko kojih se ilegalci prebacuju u Austriju, su Istočno-mediteranska ruta brodom preko Italije do Austrije, kao i Zapadnobalkanska ruta, od Turske, preko Bugarske i Rumunije u Mađarsku, ili Grčke, Makedonije, Srbije i Mađarske. Najveći broj prijavljenih lica zbog prebacivanja ilegalaca, prema izveštaju BK, je poreklom iz Mađarske. Zbog toga je težište aktivnosti BK, kao i projekata saradnje sa policijskim organizacijama skoncetrisana na zapadni Balkan.

Prošle godine policija je uhvatila 9.083 lica iz Sirije koja su ilegalno ušla u Austriju. Poređenja radi 2013. broj ilegalaca iz Sirije iznosio je samo 847. Prošle godine policija je uspela da otkrije 34.070 ilegalaca, što je porast od 24 odsto u poređenju sa 2013.

Austrijske vlasti konstatuju da Sirijci očigledno mogu sebi priuštiti velike svote novca za usluge švercera ljudi. Tako je, prema BK, ustanovljeno da je prilikom prelaska iz Afrike u Evropu više Afrikanaca skinuto sa brodova da bi bili primljeni Sirijci. Naime, Sirijci plaćaju više, te, prema BK, ilegalni prevoz u Evropu ispod palube, što je posebno opasno, po osobi staje 4.000 evra, a za boravak na palubi 2.000 evra više.

Sirijske izbeglice sa sobom nose očigledno i veće svote novca, jer su austrijske vlasti kod nekih uhvaćenih ilegalce iz Sirije pronašli i do 10.000 evra. Oni su očigledno dogovorili sa švercerima ljudi da će, prilikom početka puta platiti samo jedan deo, a nakon izvršenog transporta dati ostatak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track