ZLATNA GROZNICA DRMA AUSTRIJU: U reci Salcah pronađena zrna zlata!

Napeto u Švarcahu

ZLATNA GROZNICA DRMA AUSTRIJU: U reci Salcah pronađena zrna zlata!

Austrija -
Ako se svim tragačima za zlatom dozvoli da priključe usisne pumpe, to znači kraj ribolova na ovoj reci, kaže Šauer

BEČ - Tragači za zlatom nagrnuli su na Salcah (Salzach), jednu od najvećih alpskih reka koja prolazi i kroz grad Salcburg. Ovaj kraj je postao popularan kada se pročulo da se u reci nalaze zrnca plemenitog metala, što je privuklo veliki broj avanturista, ali i preduzetnika koji žele da zarade.

Jedan od njih, Robert Šnajder dopremio je velike mašine za usisavanje i prosejavanje peska, međutim, meštani i ribolovci su se pobunili.

"Ovo je značajan i nedopustiv zahvat u ekološki sistem", izjavio je za ORF Karl Šauer (Karl Schauer) iz Ribolovnog društva Švarcah (Schwarzach).

"Ako se svim tragačima za zlatom dozvoli da priključe usisne pumpe, to znači kraj ribolova na ovoj reci. To ne smemo dozvoliti", kaže Šauer.

Šnjader, međutim, kaže da je dobio sve dozvole i da su državni organi proverili svaki njegov postupak do najsitnijih detalja. On kaže da će zlato ispirati samo u periodima kada to najmanje smeta ribama, međutim postavlja se pitanje šta će se dogoditi kada zlato počnu da ispiraju i druge firme koje budu dobile dozvolu za rad.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track