SKANDAL: Nemci traže da austrijski taksisti legitimišu mušterije koje voze preko granice!
Foto: Reuters

OSTAVILI GRANICE BEZ KONTROLE

SKANDAL: Nemci traže da austrijski taksisti legitimišu mušterije koje voze preko granice!

Austrija -
Taksista koji je po pozivu iz centrale pokupio putnike u Salcburgu uhapšen je po ulasku u Nemačku zajdno sa mušterijama koje nisu imale dokumenta pod optužbom da švercuje ljude

SALCBURG - Šef salcburškog Udruženja taksista, Peter Tučku (Peter Tutschku), upozorio je javnost da je još jedan njihov član postao žrtva nemačke policije.

U nedelju 12. aprila oko 8 sati nekoliko muškaraca zamolila je jednu ženu da im pozove taksi. Ona je pozvala salcburški broj 8111, a taksi-centrala ja uputila najbližeg slobodnog taksistu da pokupi mušterije. On je primio petoricu muškaraca, koji su mu rekli da ih odveze do Bad Rajhenhala (Bad Reichenhall), poznate banja u Nemačkoj, nedaleko od granice sa Austrijom.

Kako u šengenskom bezviznom režimu nema redovne kontrole putnika i robe na granicama, Avganistanci i Pakistanci koji su bili u taksiju nesmetano su prešli granicu iako nisu imali pravo na boravak u Nemačkoj a ni u Austriji. Međutim po ulasku u Nemačku, taksi sa petoricom putnika učinio se sumnjivim bavarskim policajcima, koji su čekali u zasedi. Pošto su zaustavili vozilo i kontrolom utvrdili da su petorica putnika ilagalno ušli u Nemačku oni su ih sve uhapsili uključujući i taksistu. pod sumnjom da je švercovao ljude.

"Ovo se ne dešava prvi put!", kaže predsednik salcburškog udruženja taksista. Tučku naglašava da su bavarske vlasti lako mogle utvrde da taksista nije kriminalac.

"Umesto što su odmah uhapsili našeg taksistu, mogli su da pizovu Udruženje ili taksi centralu pa bi saznali da je otišao na njihov poziv. To dokazuje da ne postoji nikakva veza između taksiste i petorice u imigranata! " izjavio je vidno ljutTučku.

U međuvremenu taksista je ipak pušten na slobodu, međutim, taksisti su besnini i ljuti. Tučku je najavio da će Udruženje taksista Salcburga još ove nedelje raspravljati o tome da li će ubuduće uopšte uzimati putnike za vožnju preko granice, do Nemačke.

Tužilaštvo u pograničnom nemačkom gradu Traunštajn (Traunstein) smatra da salcburški i drugi austrijski taksisti trebaju da proveravaju lične isprave putnika koji žele u Nemačku.

"To sigurno nećemo da radimo, jer mi nismo ni policajci, i nemamo prava nikoga da legitimišemo", odlučan je Tučku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track